Трепак закидає Венедіктовій намір поховати реформу прокуратури

09:39, 04.04.2020
Трепак закидає Венедіктовій намір поховати реформу прокуратури

Генпрокурор Ірина Венедіктова була украй незадоволена позицією Віктора Трепака. (Фото Офісу генпрокурора)

Ексзаступник генпрокурора Віктор Трепак вважає, що нове керівництво Офісу генпрокурора на чолі з Іриною Венедіктовою хоче переглянути рішення попередників щодо звільнення неатестованих прокурорів.

 

Для цього планується створити апеляційну атестаційну комісію, яка фактично нівелює реформу прокуратури, розпочату попереднім генпрокурором Русланом Рябошапкою.

 

Про це Віктор Трепак заявив у інтерв’ю «УП», оприлюдненому в суботу.

 

«Нове керівництво прокуратури виношує ідею утворення апеляційної атестаційної комісії, яка б переглянула рішення атестаційних комісій, якими були звільнені працівники ГПУ з підстав професійної некомпетентності чи недоброчесності», - наголосив пан Трепак.

 

 

Колишній заступник стверджує, що такі заходи можуть "звести усю попередню роботу нашої команди щодо оновлення кадрового складу прокуратури". І не виключає повернення до практики кадрового формування прокуратури та принципів її діяльності.

 

Також він додав, що другий етап реформи прокуратури, який стосується регіональних відомств, наразі "завис".

 

Щодо низки резонансних справ Віктор Трепак має сумнів, що після його відставки у справі вбивства херсонської активістки Катерини Гандзюк можливий суттєвий прогрес.

 

«Найоптимістичніша перспектива подальшого розслідування, на мій погляд, це утримати ті позиції, на які ми вийшли. Якщо прокурорам не будуть заважати, то вони належно їх процесуально закріплять і приймуть відповідні процесуальні рішення. А ось на рахунок подальшого ривка у цій справі – у мене великі сумніви», - підкреслив ексзаступник генпрокурора.

 

І додав: «Успіх у розслідуванні складних справ забезпечується поєднанням кількох моментів: вмінням скласти і тримати цілісну картину розслідування, професіоналізмом і наполегливістю оперативників, слідчих і прокурорів. У будь-якому разі замовники і організатори нападу на Катерину Гандзюк можуть уже "накривати стіл" тим, хто домігся таких змін в організації розслідування цієї справи».

 

Пан Трепак розповів, що за кілька місяців у "справі Гандзюк" був зроблений прорив. Однак практично одночасно з ним подав у відставку начальник департаменту нагляду за спеціальними органами правопорядку Олег Денега. Саме цей департамент під його керівництвом займався розслідуванням справи Гандзюк і справи про діяльність злочинної організації, що діяла на території Херсонської області.

 

Тепер же, за словами Трепака, справою Гандзюк займається новопризначений заступник генпрокурора Олексій Симоненко. Він також займається справою про вбивство Павла Шеремета. Водночас інший заступник генпрокурора Андрій Любович курує справи Майдану.

 

«Генпрокурор віднесла до сфери відповідальності Любовича ДБР і справи Майдану (наразі вони розслідуються ДБР), а Симоненка – слідство Нацполіції і СБУ. Справами про вбивство Шеремета і про напад на Гандзюк тепер безпосередньо займається Симоненко. Наскільки я знаю, він уже як один з процесуальних керівників увійшов до групи прокурорів, які здійснюють процесуальне керівництво у справі Гандзюк», - розповів ексзаступник генпрокурора журналістам.

 

У справі ж про напад на одеського активіста Сергія Стерненка генпрокурор Ірина Венедіктова з перших днів перебування на посаді заявила про необхідність повідомити про підозру постраждалому. Адже Стерненко, захищаючись від нападників, наніс одному смертельне поранення.

 

«Саме через цю справу у мене стався серйозний конфлікт з новим генпрокурором. Венедіктова виявила величезну зацікавленість до цієї справи і при першій же розмові про неї сказала мені, що потрібно негайно повідомити Стерненку про підозру у вчиненні ним злочину», - каже пан Трепак.

 

За його словами, він був вражений такою постановкою питання. "Як можна говорити про підозру, не вивчивши справу і достеменно не знаючи її обставин?", – додав колишній заступник.

 

Він відповів Венедіктовій, що підстав для оголошення підозри Стерненку немає, а значить вона буде незаконною. "Генпрокурор була вкрай незадоволена моєю позицією", – стверджує Трепак.

 

Після розмови із керівництвом відповідного департаменту і прокурорами, які ведуть цю справу, також було вирішено, що "підстав для повідомлення Стерненку про підозру у вчиненні будь-якого злочину немає".

 

Після того генпрокурору направили рапорт із аргументацією щодо відсутністі підстав для повідомлення про підозру Стерненку.

 

Як повідомляла «УМ», генпрокурор Ірина Венедиктова усунула свого заступника Віктора Трепака від усіх справ, розслідуванням яких займається Служба безпеки, в тому числі, про напад на активістку Катерину Гандзюк. Після цього Трепак написав заяву на звільнення.

 

Батько Катерини Гандзюк назвав ганьбою дії нового керівництва прокуратури у розслідуванні цього злочину, зокрема усунення Трепака. Генпрокурор Ірина Венедіктова водночас запевнила, що розслідування вбивства активістки Гандзюк не втратить темпу і буде доведене до кінця.