Цей день в історії: у Львові піднято український синьо-жовтий прапор

19:01, 03.04.2020
Цей день в історії: у Львові піднято український синьо-жовтий прапор

Синьо-жовтий прапор було встановлено на ратуші, в цей момент внизу на площі відбувався велелюдний урочистий мітинг.

3 квітня 1990 року над ратушею у Львові було піднято український синьо-жовтий прапор.

 

Перші спроби встановити синьо-жовтий прапор над головною будівлею міста була здійснена ще раніше того року, наприкінці січня.

 

Тоді знамено освятив місцеблюститель митрополичого престолу УГКЦ та лідер катакомбної церкви митр. Володимир Стернюк.

 

Ініціатором встановлення прапору виступив «Комітет захисту національних символів України», який ще в 1989 році домігся встановлення у центрі Львова українського прапору, але на той момент ще не над адміністративною будівлею.

 

В 1990 році національна демократична фракція з’явилася і в міській раді, і 2 квітня, коли почалася перша сесія міськради, питання підняття прапору над ратушею поставили на порядок денний.

 

В той же день прапор принесли до собору св. Юра, звідки його вже доставили до ратуші, внесли в сесійну залу й передали меру Богдану Котику. Організацією події депутати займалися з тим самим КЗНСУ, і цього разу зусилля виявилися плідними.

 

Вранці 3 квітня синьо-жовтий прапор було встановлено на ратуші, в цей момент внизу на площі відбувався велелюдний урочистий мітинг. Поряд із важливістю цієї події для Львова, було зроблено прецедент і обґрунтування для постановки питання про національну українську символіку і в інших українських містах.

 

До того український стяг майорів над Львовом 72 роки тому, й підіймали його Січові стрільці. Варто нагадати, що у 1990 році Україна була ще УРСР, правили нею комуністи і підняття українського національного стяга сприймалося в Києві як «акт місцевої самодіяльності».

 

До речі, перше за радянських часів публічне підняття українського прапора теж відбулося у Львові. 26 квітня 1989 року на площі Ринок під час велелюдного мітингу, присвяченому третім роковинам Чорнобильської катастрофи, один із активістів Товариства Лева підняв жовто-блакитний український прапор з вишитим на ньому золотим тризубом.

 

Але першим українським містом де було піднято синьо-жовтий прапор над будівлею міської ради був Стрий. Сталося це 14 березня 1990 року. Наступним став Тернопіль – 23 березня 1990, потім – Львів, Івано-Франківськ.

 

Першим містом за межами Галичини став Житомир. Там офіційно вивішали національний стяг 13 червня 1990. До Києва черга дійшла 24 липня 1990 року, коли на Хрещатику, біля будинку Київради було піднято синьо-жовтий прапор.

 

Львів’яни щороку відзначають День підняття українського прапора над міською ратушею, адже це стало важливим кроком на шляху до відновлення незалежної держави. Спочатку відбувається урочисте богослужіння, а потім віче з нагоди чергової річниці підняття національного стяга в місті. Після урочистої церемонії підняття прапора над Ратушею львів’яни виконують гімн України. Участь у заходах зазвичай беруть представники громадськості, священики всіх конфесій, депутати, працівники міської ради, міські голови Львова.