Гео Лерос допитаний слідчими ДБР

11:25, 03.04.2020
Гео Лерос допитаний слідчими ДБР

Гео Лерос поспілкувався з журнаістами після допиту у ДБР. (Фото з ФБ-сторінки Масі Найєма)

Слідчі Державного бюро розслідувань допитали народного депутата від фракції "Слуга народу" Гео Лероса у п’ятницю вранці.

 

При цьому, слідчі ДБР об'єднали два кримінальні провадження у резонансній справі Лероса, який стверджує, що брат глави Офісу президента Андрія Єрмака – Денис «торгує» державними посадами.

 

Про це повідомив адвокат депутата Масі Найєм у Facebook.

 

"Щодо допиту народного депутата України Гео Лероса в Державному бюро розслідувань. Ми прибули на допит, на який нас покликали повісткою по кримінальному провадженню за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 365 ККУ. Так було вказано в повістці. По факту нам повідомили, що вчора об‘єднали кримінальні провадження і тому додали наступні статті: 328, 344 та ч. 2 ст. 190 ККУ", - зазначив пан Найєм.

 

Адвокат також повідомив, що під час допиту вони з клієнтом заявили клопотання про перенесення допиту на підставі ст. 135 КПКУ.

 

Напередодні президент Володимир Зеленський зустрівся з керівництвом фракції "Слуга народу" щодо ситуації з відеозаписами брата голови Офісу президента Андрія Єрмака – Дениса.

 

За словами неофіційних джерел, Зеленський нервував і обурювався медійними атаками і реакцією партії на них.

 

«Президент заявив, що не дозволить нікому, навіть найближчим людям, займатись корупцією, і порадив почекати результатів роботи правоохоронців», - розповіла одна із заступниць голови фракції Галина Янченко.

 

За її словами, з контексту розмови було зрозуміло, що президент не коментував плівки Лероса, бо бачить у них політичний підтекст.

 

«У цій ситуації проглядається не лише вплив одного олігарха, але й одного колишнього глави Офісу президента», - сказала Янченко.

 

Фракція закликала правоохоронні та антикорупційні органи провести ретельне розслідування ситуації і встановити, чи були факти корупції, а якщо були, то хто і якої шкоди завдав ними державі. Слідство також має встановити, хто записував відео і які мотиви були у цих людей.

 

При цьому, Офіс президента заявив, що жодна людина з відеозаписів брата Андрія Єрмака - Дениса Єрмака не була призначена на топ-посади.

 

«Розмови на оприлюднених плівках не мають стосунку до реального життя, ніхто з названих людей не був призначений на посади, які обговорювалися. Однак усі викладені факти мають бути ретельно перевірені – так само, як і джерела появи плівок і те, хто та з якою метою замовляв стеження», - йдеться у заяві Банкової.

 

За даними Офісу, зараз СБУ проводить допити обох сторін: і Дениса Єрмака, і народного депутата Гео Лероса, який оприлюднив отримані плівки. НАБУ відкрило справу за заявою нардепа, а ДБР – за заявою керівника ОП Андрія Єрмака.

 

Як повідомляла «УМ», 29 березня Гео Лерос опублікував у Facebook кілька відео, на яких брат глави ОП Андрія Єрмака обговорює зі співрозмовниками нібито питання призначення на державні посади.

 

Глава Офісу Президента Андрій Єрмак звернувся у зв'язку з опублікованими відео до СБУ та ДБР, оскільки, за його словами, йдеться про сплановану акцію і питання національної безпеки.

 

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький порушив кримінальну справу за зверненням народного депутата Гео Лероса про отримання хабарів при призначенні на державні посади.

 

ДБР порушило кримінальну справу за заявою Єрмака про поширення матеріалів про нібито продаж державних посад.