Приховували заражених коронавірусом: СБУ провела обшуки в клініці Пальчевського

10:51, 02.04.2020
Приховували заражених коронавірусом: СБУ провела обшуки в клініці Пальчевського

Пальчевський наголосив, що в його лабораторії найсучасніша технологія для визначення COVID-19, тому не варто зупиняти її роботу.

Служба безпеки України провела обшуки в київській приватній клініці Eurolab, яка не повідомила в державні органи України про виявлення коронавірусу в пацієнта.

 

Про це в ефірі Каналу 112 заявив власник клініки Андрій Пальчевський.

 

"Офіційна причина - стаття 113, здається, диверсія проти держави. Спроба прив'язати мене до того, що нібито київська лабораторія не повідомила про три випадки захворювання, і, таким чином, сприяла розвитку епідемії", - зазначив він.

 

Пальчевський зазначив, що покарання за таку статтю від 8 до 15 років. Водночас у нього немає претензій до дій співробітників СБУ, під час обшуків він "не побачив жодного хамства".

 

Пальчевський наголосив, що в його лабораторії найсучасніша технологія для визначення COVID-19, тому не варто зупиняти її роботу.

 
 
 
Водночас, головне слідче управління СБУ розслідує кримінальне провадження за фактом можливого вчинення посадовими особами ТОВ "ЄВРОЛАБ" дій, спрямованих на поширення епідемії COVID-19 і заподіяння шкоди здоров'ю населення України.
 
 
Зокрема, йдеться про навмисне неповідомлення відповідних державних органів інформації про позитивні результати тестів на коронавірус у окремих осіб.
 
 
"Тож, 1 квітня 2020 року на підставі судової ухвали були проведені обшуки в приміщеннях ТОВ "Євролаб" для встановлення усіх обставин даного правопорушення. За їх результатами вилучено необхідні для слідства документи та інформацію", - йдеться в повідомленні.
 
 
Найближчим часом ці документи опрацюють із залученням фахівців Міністерства охорони здоров’я України, після чого будуть прийняті відповідні процесуальні рішення у кримінальному провадженні. Досудове розслідування триває, проводяться всі необхідні та передбачені чинним законодавством слідчі й розшукові дії.
 
 
Нагадаємо, 20 березня прокуратура Києва ініціювала досудове розслідування щодо посадових осіб приватної медичної клініки, які не повідомили державні органи України про виявлення коронавірусу в пацієнта. Згідно із запровадженими в Україні у зв'язку з поширенням коронавірусу обмеженнями, не можна приховувати інформацію про інфікованих.
 
 
Як повідомляла УМ, в Україні діють жорсткі карантинні заходи з метою запобігти поширенню коронавірусу COVID-19. Верховна Рада посилила відповідальність за порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням.
 
 
В умовах боротьби з коронавірусом оперативне інформування державних органів про можливі випадки захворювання є вкрай необхідним для моніторингу і вчасного реагування на ситуацію, встановлення та ізоляції контактних осіб задля збереження життя та здоров’я українських громадян.