Бенкет під час коронавірусу: Кернес витрачає мільйони на зоопарк

11:21, 01.04.2020
Бенкет під час коронавірусу: Кернес витрачає мільйони на зоопарк

Мер Кернес, мабуть, вирішив: коронавірус, на відміну від зоопарку, ніхто не бачить.

Цього року бюджет Харкова втратить приблизно 15% доходів. Так вважає сам Геннадій Кернес і звернувся до уряду з проханням допомогти місту грошима. При цьому сам міський голова не планує відмовлятися від прикраси своїх піар-проектів: парку Горького і зоопарку. На покупку квітів і газонів витрачаються мільйони, на будівництво павільйонів у зоопарку — десятки мільйонів.

 

На сесії міськради 18 березня Геннадій Кернес оголосив 2020-й роком медицини в Харкові. У рік медицини десятки мільйонів гривень з міського гаманця витрачаються далеко не на медицину. Наприклад, понад 250 тисяч гривень планує витратити на будівництво комунальне підприємство "Харківський зоологічний парк". Плани закупівель на таку величезну суму були оголошені за один тільки березень. Комунальники продовжували розміщувати тендери на закупівлі на сайті державних закупівель ProZorro вже тоді, коли в світі вирувала пандемія, кордони закривалися, а в Україні була оголошена надзвичайна ситуація.

Через два тижні пройде аукціон на послуги будівництва у харківському зоопарку амфітеатру, який спроможний вмістити одночасно півтисячі глядачів. Ціна питання – 12,7 мільйона гривень. У цей кошторис входять  підсобні приміщення, операторська, гримерки, коридор, металева огорожа і благоустрій прилеглої території. Проект має бути реалізований до кінця наступного року.

        

Загалом у березні, незважаючи на брак медичних засобів для боротьби з епідемією, на місцевий звіринець завдяки щедрості депутатів міськради пролився, без перебільшення, золотий дощ. У перших числах місяця вони виділили 30 мільйонів на будівництво спеціального зерносховища і 6 мільйонів на реконструкцію туалету. А 16 березня, коли вже було відомо про карантин, оголосили тендер на зведення павільйону для пінгвінів загальною вартістю майже 91 мільйон гривень. Згідно тендерній документації, розміщеній на сайті державних закупівель  ProZorro, милих північних тваринок побалують розкішним будиночком з власним басейном, піщаним пляжем, скелями для гнізд і садом з рідкісними деревами. Буде тут також підсобне приміщення для персоналу, де встановлять санвузли по десять комплектів напівфарфорових і фарфорових унітазів та умивальників і ще стільки ж комплектів чавунних піддонів. На території цієї ж зони встановлять дві фігури самих пінгвінів і насиплють ландшафтні валуни.

      

Прилаштували у березні до нових апартаментів депутати і місцеву анаконду. Вона житиме у тераріумі, розміщеному у кафе на 100 посадкових місць. Орієнтовна вартість новобудови – 29,2 мільйона гривень. Ще майже мільйон витратять на проектні роботи.  Як повідомили активісти Харківського антикорупційного центру, загалом у звіринці мерія планує звести три просторі «харчевні» у зонах «Вхідна група №1», «Театр природи» та «Африканське сафарі».  

 

Але на цьому парад нечуваної щедрості не завершився, оскільки 25 березня мерія оголосила тендер на реконструкцію пішохідного містка та відкритих водних об’єктів з приміщеннями водопідготовки у зоні «Південна Америка». Вартість проекту – 30 мільйонів гривень. Як влучно підмітили активісти, на ці кошти можна б було придбати 25 приладів ШВЛ, яких вкрай бракує у харківських лікарнях. До речі, на боротьбу з коронавірусом Харківська міськрада виділила усього лише 60 мільйонів гривень. На них закуплять медичну техніку, засоби захисту і  медпрепарати. Для порівняння – запорізькі колеги не пошкодували на це 100 мільйонів, а одеські – 142.

 

Разом з тим пильна увага до зоопарку у цей драматичний час лише на перший погляд здається, м’яко кажучи, дивною. Активісти ХАЦ припускають, що мер Геннадій Кернес хоче завершити багаторічну реконструкцію звіринця до майбутніх виборів. 

 

«Вони планують впоратися до осені, - припускає керівник ХАЦ Дмитро Булах. – Кернес буде обиратися на якихось досягненнях. А зоопарк – це вітринний проект мера. І напевно саме з виборами пов'язаний той факт, що його хочуть добудувати якнайшвидше».

 

В Харківському антикорупційному центрі, який багато років аналізує роботу комунальних підприємств міста, вважають, що Геннадій Кернес поспішає здати зоопарк до осені.

 

"Вони намагаються встигнути все до місцевих виборів. Кернес буде обиратися на якихось досягненнях. А зоопарк — це вітринний проєкт мера і, ймовірно, з виборами пов'язано те, що його хочуть добудувати швидше", — вважає керівник ХАЦу Дмитро Булах.

 

Інфраструктурні проекти — те, на чому Кернес обирався вперше, в 2010-му році. Тоді його "вітриною" став парк Горького, за будівництво якого місто досі не виплатило борг. Цього разу демонстрацією міцного господарювання буде зоопарк.

 

Що ж стосується медицини, зокрема, тестування на коронавірус, яке в Харкові майже не проводиться, то, мабуть, мер вирішив, що раз немає тестів, то немає і проблеми. Коронавірус, на відміну від зоопарку, ніхто не бачить.