Північна Македонія офіційно стала членом НАТО

15:31, 28.03.2020
Північна Македонія офіційно стала членом НАТО

Прапор НАТО урочисто піднімають у столиці Північної Македонії - Скоп'є.

Північна Македонія офіційно приєдналася до НАТО в суботу, 27 березня. Прапор Північної Македонії піднімуть над штаб-квартирою Північноатлантичного альянсу 30 березня.

 

Про це заявив держсекретар Сполучених Штатів Америки Майк Помпео.

 

За словами американського держсекретаря, сьогодні Вашингтон отримав документ про приєднання Північної Македонії до НАТО.

 

"27 березня 2020 року США як депозитарій договору отримали документ про приєднання Республіки Північна Македонія до Північноатлантичного договору, що зробило Північну Македонію 30-м союзником по НАТО", - заявив Помпео.

 

У свою чергу, президент Північної Македонії Стево Пендаровський заявив, що "ми не можемо радіти та відзначати цю подію як слід, "через пандемію коронавірусу.

 

"Але це історичний успіх, який після трьох десятиліть незалежності остаточно підтвердив безпеку Македонії та гарантії нашого майбутнього. Вітаю усіх! Ми це заслужили", - зазначив пан Пендаровський.

 

Раніше Верхня палата американського Конгресу більшістю голосів підтримала рішення про приєднання Північної Македонії до НАТО.

 

У червні 2018 року Македонія і Греція підписали історичну угоду, згідно з якою Македонія зобов’язалася змінити свою назву на Північну Македонію. Натомість Афіни розблокували переговори про приєднання Македонії до НАТО і до Європейського Союзу.

 

Суперечки країн щодо назви Македонія тривали з 1990-х років.