Монастириський район Тернопільщини назвали «місцевий Ухань»

18:41, 26.03.2020
Монастириський район Тернопільщини назвали «місцевий Ухань»

Рятувальники провели дезінфекцію у Монастириській районній лікарні на Тернопільщині.

Вже 6 медиків захворіли на COVID-19 у Монастириському районі на Тернопільщині.

 

Про це повідомив начальник управління охорони здоров’я ТОДА Володимир Богайчук  під час брифінгу в четвер.

 

«Дехто  знаходиться на самоізоляції, інші перебувають у Монастириській центральній районній лікарні, одна жінка має середньо-важкий ступінь перебігу хвороби, вона перебуває на апараті штучної вентиляції легень (як відомо з інших джерел, це 41-річна медсестра з села Швейків - авт.)», - сказав він.

 

При цьому Володимир Богайчук  визнав, що лікарям не вистачало засобів медичного захисту.

  

Власне, навколо готовності Монастириської лікарні до протистояння коронавірусу на Тернопільщині розгоряється  цілий ганебний скандал, який отримав великий резонанс в місцевих онлайн ЗМІ та соцмережах. Ще вчора на іншому брифінгу новопризначений голова Тернопільської облдержадміністрації Володимир Труш, коментуючи обставини першої в області смерті від коронавірусу (жертвою став 68-річний житель села Ковалівка Монастириського району), запевнив, що Монастириська районна лікарня сьогодні найкраще(!) в області готова до того, щоб приймати хворих на коронавірус.

 

 

Однак вже через кілька годин це повністю заперечив голова Монастириської райради Володимир Данилюк у своєму інтерв’ю онлайн платформі «Файне місто». Зокрема, він повідомив, що на 15 годину 25 березня у медиків первинної ланки району залишалося для використання  аж 2 захисних костюми, а в райлікарні таких 15. Що ж до техніки, то в районі є два кисневі концентратори та лише один придатний для надання допомоги хворим на коронавірус апарат штучної вентиляції легенів.

 

Після такого повідомлення більш детально поцікавилися ситуацією в районі, який в народі вже охрестили «місцевим Уханем», журналісти сайту Terminovo. Ось що їм розповів, приміром, депутат Монастириської міської ради Андрій Кохан. За його словами, на районній нараді раніше озвучили алгоритм дій: у випадку виявлення сімейними лікарями хворого, слід викликати спеціальну швидку допомогу з Тернополя, далі бригаду дезінфекторів.

 

На практиці все було по-іншому. Першого хворого відвезли у неділю єдиною швидкою, яка є в місті, мали два останні костюми, – розповідає пан Андрій. – Машина майже добу стояла не продезінфікована, потім голова райради дав розпорядження, підключилися МНСники, продезінфікували.

 

Депутат також повідомив, що керівники району розіслали листи із проханням долучитися до збору коштів на апарат штучної вентиляції легень і, за його інформацією, грошей вже достатньо, однак привезуть два апарати лише 3 квітня, оскільки дістати обладнання в Україні тепер не так легко, доводиться стояти у черзі.

 

За словами Андрія Кохана, непросто дістати й захисні костюми. Очільниці райлікарні вдалося замовити 30 костюмів, підключивши зв’язки. Найбільша проблема у тестуванні, весь персонал лікарні і сімейні лікарі були в контакті, – каже пан Кохан. – Центр первинної медико-санітарної допомоги залишився без лікарів фактично – хтось на лікарняному, хтось у відпустці, решта контактували, вони на ізоляції. Повідомив депутат міськради й про відсутність у медзакладі найбільш необхідного – масок, засобів дезінфекції.

  

Жителі Монастириська і району зараз з обуренням обговорюють в соцмережах те, що відбувається. Люди закликають місцеву владу терміново зібрати позачергову сесію і вирішити найнагальніші проблеми районної медицини.  Разом з тим самоорганізувалася активна група волонтерів, які збирають кошти на найнеобхідніше, підключилися до допомоги народний депутат Микола Люшняк (це його округ) та керівник відомого на Тернопільщині благодійного фонду Михайло Апостол.

 

Тим часом для  запобігання максимального розповсюдження коронавірусної інфекції обласне управління охорони здоров’я прийняло рішення про зміну профілю Монастириської центральної районної лікарні та перетворення її на госпіталь.

 

Там наразі виписали хворих і призупинили амбулаторний прийом. Також для зменшення захворюваності коронавірусом серед медиків вирішено після роботи з інфікованими  відправляти лікарів на 14-денну самоізоляцію.

 

На брифінгу начальник обласного управління охорони здоров’я Володимир Богайчук зазначив, що при застосуванні такої формули після збільшенням кількості хворих може не вистачити медиків, тому задіюватимуть лікарів-інтернів, які проходили інтернатуру протягом трьох років, волонтерів та працівників медуніверситету.

 

Як повідомляла "УМ", Кабінет міністрів 25 березня підтримав запровадження на 30 днів надзвичайної ситуації на всій території України - до 24 квітня.

 

Станом на 10:00 26 березня в Україні 156 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 5 летальних, 1 пацієнт одужав та вже виписаний з лікарні. За добу було зафіксовано 43 нові випадки.