Міносвіті урізають фінансування на понад 5 млрд грн

14:20, 26.03.2020
Міносвіті урізають фінансування на понад 5 млрд грн

Кабінет міністрів має намір скоротити більшість видатків, які спрямовані на розвиток у сфері освіти і науки.

 

Про це повідомила ексміністерка Ганна Новосад на своїй сторінці у Facebook.

 

"За наявними даними станом на зараз планується перерозподілити (тобто забрати) більшість видатків, які так чи інакше спрямовані на розвиток у сфері освіти і науки",- написала ексміністерка.

 

За її словами, недофінансувати планують: "субвенцію на створення професійно-технічних навчально-практичних центрів - 259 млн грн, Фонд розвитку закладів вищої освіти - 250 млн грн, субвенцію “Спроможна школа для кращих результатів” - 1,5 млрд грн по загальному фонду (тобто програми не буде), субвенцію на підтримку молодих вчителів - 1,5 млрд грн, субвенцію на НОВУ УКРАЇНСЬКУ ШКОЛУ - 1,4 млрд, кошти для запуску гранатового фінансування НАУКИ через Національний Фонд Досліджень. Залишають лише зарплати. Мінус 500 млн грн., загалом усі кошти, які йшли в бюджетній програмі МОН “Підтримка пріоритетних напрямів наукових" досліджень” - під нуль".

 

"Знаю, що треба скорочувати бюджет, але чіпати принаймні три останні позиції - це просто стріляти собі в ногу. Ми втратим один рік реформи школи, бо я дуже сумніваюсь, що в 2021 хтось закладе більше 3х млрд, аби надолужити НУШ за 2 роки. Ну і різати зараз науку - в мене цензурних слів нема. Як не хочете фінансувати інші напрямки науки, то спрямуйте ті 500 млн Нац Фонду Досліджень виключно на медичні напрямки. Ніт, треба забрати все",- вважає ексміністерка Новосад.

.

Як повідомляла УМ, вчора Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики ВРУ  підняли хвилю протесту проти жорсткого секвестру в сфері культури.

 

«Україна молода» оприлюднювала ексклюзивну статтю професора, лауреата Шевченківської премії, директора Центру літературної творчості Інституту філології КНУ ім. Т.Г. Шевченка Михайла Наєнка «Освітній скандал: чому вилучають зі стандартів українську і зарубіжну літературу».

 

Педагоги звернулися до Зеленського.