Коронавірус: у лікарнях Києва готуються приймати VIP-пацієнтів

08:21, 26.03.2020
Коронавірус: у лікарнях Києва готуються приймати VIP-пацієнтів

Дитяча клінічна лікарня №7 на столичному Печерську також готується приймати хворих на короновірус можновладців.

Департамент охорони здоров’я Київської міської держадміністрації розіслав медичним закладам міста наказ про особливі умови лікування "особливих пацієнтів".

 

Причина видачі такого наказу в документі не пояснюється, але очевидно, що нею стало поширення коронавірусу.

 

В наказі йдеться про осіб, щодо яких здійснюється державна охорона, тобто про  чиновників високого рівня країни.

 

Про це повідомляє Bihus.Info, яке посилається на копію документа.

 

Департамент визначив перелік медичних закладів, які повинні будуть приймати таких пацієнтів та прописав особливі вимоги до утримання хворих.

 

У визначеному Департаментом переліку – 17 медзакладів, серед яких Олександрівська лікарня, Дитяча клінічна лікарня №7 та Київський міський центр дитячої нейрохірургії.

 

Серед головних вимог – окремі, ізольовані від інших приміщень, палати площами не менше 13 квадратних метрів з затіненими вікнами. Палати повинні мати зручні комунікації з операційним блоком, діагностичним та іншими відділеннями.

 

Також передбачена наявність окремого резерву лікарських засобів та розгортання знову таки окремих сестринських цілодобових постів у вищевказаних палатах або ж біля них.

 

 

Журналісти також зазначають, що закладам наказали зарезервувати окремі операційні і забезпечити їх необхідними ліками, медичними засобами та обладнанням.

 

Спеціальні вимоги Департамент прописав і до професійного складу бригад медичної допомоги для VIP-пацієнтів. В них має бути по чотири людини – лікар, двоє фельдшерів і водій. Всі вони повинні мати досвід роботи в закладах екстреної медичної допомоги не менше 5 років. Якщо таких не знайдеться, то бригади повинні формуватися з "найбільш кваліфікованих медичних працівників".

 

Коло людей, які будуть користуватись VIP-режимом в наказі визначено, як "особи, щодо яких здійснюється державна охорона". Державна охорона за законом надається цілому ряду посадових осіб, зокрема – президенту, прем’єр-міністру, генпрокурору, голові Конституційного суду, міністру закордонних справ тощо.

 

Однак зазначимо, що нерідко президенти персональними розпорядженнями виділяють держохорону і не включеним у визначений законом перелік особам. Відповідно, до “особливих” хворих згідно наказу може потрапити широке коло людей.

 

Так, наприклад, держохороною користуються колишній голова Служби безпеки та його перший заступник – Василь Грицак і Віталій Маліков, ексочільник Офісу президента Андрій Богдан та експрем’єр Арсеній Яценюк.

 

Загалом станом на кінець 2019 року таких осіб було близько двох десятків. Сьогодні цей перелік найвірогідніше суттєво розширився після кадрових змін в офісі генпрокурора і Кабміні.