Гончарук хоче звільнити всіх у ДАБІ

19:20, 26.02.2020
Гончарук хоче звільнити всіх у ДАБІ

Олексій Гончарук вже півроку обіцяє подолати корупцію в ДАБІ. (Фото з урядового порталу)

Прем’єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що рішення щодо ліквідації або реорганізації Державної архітектурно-будівельної інспекції знаходяться на фінальній стадії.

 

Про це Гончарук повідомив під час прес-брифінгу в середу.

 

«Зараз ця ідея (ліквідація ДАБІ – Ред.) дуже активно обговорюється, тому що ДАБІ, нажаль, і взагалі будівельна сфера одна з найбільш корумпованих. Там корупцію, сорі, треба «мочити» системно. Це той випадок, коли можливо простіше звільнити всіх, і перенабрати нових чесних людей. Ми на фінальному етапі прийняття цього рішення», - заявив очільник уряду.

 

За його словами, в «тому ДАБІ все настільки прогнило, вони настільки замучили бізнес і громадян поборами по 5 доларів за квадратний метр, що ринок говорить «приберіть їх всіх».

 

Також Гончарук наголосив, що поки невідомо, який орган буде виконувати функції ДАБІ.

 

«Те що ми «схематоз» в будівництві поборемо - в цьому немає жодних сумнівів - це питання невеличкого проміжку часу. Чи буде це повна ліквідація ДАБІ, чи її реорганізація - ми подивимось», - резюмував глава уряду.

 

Як повідомляла «УМ», за часів Януковича сформувалася система, за якої забудовники платили хабарі посередникам за супровід об'єкта будівництва в Державній архітектурно-будівельній інспекції.

 

Ексголова київського управління Державної архітектурно-будівельної інспекції Сергій Кучер створив корупційну «схему» під умовною назвою «5 доларів за квадратний метр».

 

Детальніше про будівельну корупцію, яка поширюється завдяки Державній архітектурно-будівельній інспекції (ДАБІ) і якою роками керують певні «сірі кардинали» галузі читайте в ексклюзивному інтерв’ю «УМ» з членом Української академії архітектури Віктором Глебою.