Лише 30% українських жінок претендують на керівні посади — дослідження

26.02.2020
За даними Державної служби статистики, на 1 січня 2020 року менше 30% юридичних осіб очолюють жінки.
 
 
Оскільки така статистика збиралась уперше, то порівняти її з минулорічними показниками неможливо. Але експерти hh.ua | grc дослідили, як змінювався попит пошукачів на посади у профсфері «Вищий менеджмент» у гендерному розрізі протягом останніх п’яти років та які побажання щодо майбутньої роботи переважають у резюме кандидаток.
 
Аналіз бази резюме, розміщених на hh.ua | grc за останні п’ять років, показує, що попит пошукачів у даному розрізі досить сталий, а зміни відбуваються в межах 5%. У 2019 році на чоловіків припадало 70% резюме, розміщених у «Вищому менеджментi», на жінок — 30%.
 
Є певні відмінності в пріоритетних спеціалізаціях для представників різних статей. Так, пошукачі-чоловіки більше цікавляться такими галузями, як «Продажі», «Виробництво», «Управління малим бізнесом», «Управління закупівлями», «Транспорт», «Логістика», «Фінанси».
 
Водночас ТОП-5 найбільш затребуваних спеціалізацій із резюме пошукачів-жінок виглядає таким чином: «Продажі», «Маркетинг, Реклама, PR», «Управління малим бізнесом», «Управління закупівлями», «Управління персоналом».
 
Серед пошукачів-жінок найбільшу активність виявляє вікова група 31-40 років. Тоді як серед пошукачів-чоловіків за кількістю резюме лідирують вікові групи 31-40 років та 41-50 років.
Є відмінності й у побажаннях щодо графіка роботи, й у запитах щодо зарплатнi.
 
Так, абсолютна більшість (56%) пошукачів-жінок, якi зацiкавилися ТОП-менеджментом, заявляє у резюме про бажання отримувати від 24 тис. 500 до 48 тис. 800 грн. Тоді як про таку оплату пише трохи більше, ніж кожен третій чоловік. 
 
Юлія ДРОЖЖИНА