Через п'ять років анексії Криму та війни на Донбасі українці продовжують заробляти в Росії

26.02.2020
Через п'ять років анексії Криму та війни на Донбасі українці продовжують заробляти в Росії

Проблема трудових мігрантів в Україні чи не найкритичнішою стала в останні місяці, коли наші співвітчизники потроїли свої зусилля у пошуках кращої долі за кордоном.
 
І хоч, з одного боку, вони  «підживлюють» грошовими переказами не тільки свої сім’ї, а й економіку країни в цілому (наразі їх приватні перекази становлять більш ніж 7% ВВП України), проте хто буде працювати найближчими роками вдома — питання риторичне.
 
І замислитися про це має Зевлада, створюючи сприятливі умови для розвитку економіки.  
 
Найбільше українських заробітчан перебувають у Польщі, Чехії та... Росії (видно, багатьох наших співгромадян не бентежить, що вони працюють на окупанта).
 
Згідно з даними за минулий рік, загальний обсяг переказів із Польщі в Україну становив понад 4 млрд доларів (різниця в сумах за 2018-й і 2019 роки втричі менша, ніж раніше).
 
Щодо Чехії, то тут, навпаки, фінансові надходження з цієї країни зросли дуже помітно. І хоч до Польщі їй ще далеко, але зараз звідти за один квартал в Україну переказують такі суми, як, приміром, 2015-го — за весь рік. Особливо помітно суми переказів із Чехії почали збільшуватися з середини 2017 року (минулоріч обсяг валютних надходжень із цієї країни в Україну вперше перевищив 1 млрд доларів).
 
Третє місце за кількістю грошових переказів в Україну зараз посідає Росія, хоча на цьому напрямку спостерігається тенденція до зниження надходжень, що не може не радувати.
 
Наприклад, якщо ще 2015 року з РФ українці отримували більше грошей, аніж навіть із Польщі, то тепер — приблизно стільки ж, скільки з Чехії, тобто близько 1 млрд доларів на рік.
 
Успішно освоюють українці «поля», де можна заробити копійчину, й в інших країнах. Наприклад, наші співгромадяни стали найбільшою групою серед заробітчан у далекій Фінляндії.
 
І щодо «держави у смартфоні». Днями міністр Кабінету Міністрів Дмитро Дубілет «позагравав» у соцмережах із нашими заробітчанами, розпитуючи про те, що... уряд може зробити для них.
 
«Напишіть, будь ласка, в коментарях, з якими складнощами стикаються наші трудові мігранти? Що має виправити держава, щоб вони почували себе комфортніше? Дякую!» — написав «турботливий» чиновник. Сподіваємося, відповіді він із цікавістю прочитав і дізнався для себе багато нового. От тільки що далі?