Міністр Скалецька не контактує з евакуйованими у Нових Санжарах

12:29, 23.02.2020
Міністр Скалецька не контактує з евакуйованими у Нових Санжарах

Зоряна Скалецька контактує у Нових Санжарах переважно із журналістами. (Фото з ФБ-сторінки Олександра Махова)

Міністр охорони здоров’я Зоряна Скалецька перебуває на іншому поверсі тієї ж будівлі, де проходять обсервацію українці, евакуйовані з Китаю і розміщенні у медичному центрі Нацгвардії у селищі Нові Санжари на Полтавщині.

 

Про це Зоряна Скалецька повідомила в інтерв’ю «Німецькій хвилі».

 

«Вони перебувають на інших поверхах тієї ж будівлі. Я - на четвертому поверсі, вони - на другому і третьому. І епідеміологи суворо ставляться до питання контактів і кожного разу це має бути згідно з усіма правилами та процедурами», - зізналася пані Скалецька, яка раніше запевняла, що приєднається до людей в обсервації і проведе разом з ними 14 днів.

 

На питання, чи планує вона контактувати з евакуйованими, міністр відповіла: «Так, я планую, але тільки тоді, коли епідеміологи скажуть, що все добре».

 

При цьому, пані Скалецька розповіла, що обговорювала з президентом Володимиром Зеленським і прем’єром Олексієм Гончаруком ідею пожити в обсервації разом з евакуйованими.

 

«Скажімо так, це була ідея швидше не робоча, а творча. Але після певного періоду вона вже перейшла в не просто ідею, а рішення. Я думаю, що ідея йшла від нас. А всі питання, пов'язані далі з втіленням цієї ідеї, звичайно, ми узгоджували спочатку з прем'єром, а потім з президентом», - пояснила міністр.

 

Коментуючи інформацію, що вона в перший день залишала приміщення санаторію, Скалецька уточнила, що в четвер спочатку перебувала на території, яка не обмежена до входу і не контактувала з екіпажем або з евакуйованими.

 

А у п’ятницю зранку вона провела «кілька розмов стосовно готовності закладів» з управлінням департаменту здоров'я.

 

«І після цього я зрозуміла, що вже готова заходити в заклад, щоб увійти в контакт з екіпажем. Бо, увійшовши в контакт з екіпажем, я вже б не могла такі наради проводити», - виправдовується міністр, яка завдяки перебуванню у Нових Санжарах не була присутня під час звіту уряду в Раді, де саме до неї було чимало запитань у нардепів.

 

Нині ж Скалецька наголошує, що МОЗ інформував про коронавірус і про здійснення евакуації з Китаю, однак інформація мало поширювалася у ЗМІ: «Інформування і про коронавірус, і про його особливості, і стан захворюваності в Україні, і про те, як будемо здійснювати евакуацію, ми робили досить багато брифінгів. Хоча завжди можна сказати, що їх було замало. Але мене завжди дивувало, чому в медіа вони розходились так погано. Тобто нікому не було цікаво превентивно інформувати населення, а канали інформування, такі як пресконференції, пресбрифінги чи сайт, то не всі заходять і читають».

 

Натомість користувачі Facebook іронізують щодо перебування керівниці МОЗ у Нових Санжарах і у коментарях під постами Зоряни Скалецької закликають повернутися до роботи і припинити це шоу.

 

Так, Катерина Мельник пише міністру: «Поверніться до роботи, готовність до коронавірусу все ще нульова, до реформи така ж сама. Навіщо це шоу?».

 

Тоді як Наталія Голуб зазначає: «Вважаю, що після санаторію в Нових Санжарах міністр охорони здоров'я Скалецька обов'язково мусить полежати в тубдиспансері, психлікарні і на трипдачі. З народом так з народом».

 

Як повідомляла «УМ», мешканці Нових Санжар, дізнавшись, що евакуйованих осіб повезуть у санаторій МВС, почали мітинг із вечора 19 лютого, а вранці 20 лютого перекрили дорогу. Люди палили шини та дрова на під'їзді до медцентру, запалили барикаду перед автобусом, побили в ньому вікна.

 

Правоохоронці врешті решт відтіснили протестувальників у Нових Санжарах і завезли евакуйованих у медичний центр. Згодом поліція відкрила два кримінальні провадження за фактом масових заворушень і насильства щодо правоохоронців у Нових Санжарах на Полтавщині.

 

Минулого четверга міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька вирішила приєднатися до українців,  евакуйованих з китайського міста Ухань через епідемію коронавірусу і поселених в обсервації у Нових Санжарах.