США закидає Росії ведення кампанії з дезінформації щодо коронавірусу

17:35, 22.02.2020
США закидає Росії ведення кампанії з дезінформації щодо коронавірусу

Тисячі акаунтів у Twitter, Facebook і Instagram, пов'язані з РФ, здійснюють скоординовані зусилля, щоб посіяти тривогу через коронавірус.

Росія веде кампанію з дезінформації про коронавірус, використовуючи тисячі фейковий акаунтів в соцмережах.

 

Про це повідомляє AFP з посиланням на чиновників Держдепартаменту США в суботу.

 

«Тисячі акаунтів у соцмережах, пов'язані з Росією, здійснюють скоординовані зусилля, щоб посіяти тривогу через коронавірус, підриваючи глобальні зусилля для боротьби з епідемією», - вважають посадовці Держдепу.

 

Як заявили чиновники Держдепартаменту, яким доручено боротьбу з російською дезіфнормацією, у Twitter, Facebook і Instagram використовуються боти для просування теми, запущеної Росією, на декількох мовах.

 

В.о. помічника держсекретаря США по Європі і Євразії Філіп Рікер зауважує: «Намір Росії полягає в тому, щоб сіяти розбрат і підривати інститути США зсередини, в тому числі шляхом прихованих кампаній зі шкідливого впливу. Поширюючи дезінформацію про коронавірус, Росія намагається загрожувати громадській безпеці, відволікаючись від глобальних заходів у сфері охорони здоров'я».

 

За даними джерел, кампанія РФ з дезінформації «просуває необґрунтовані теорії змови про те, що США стоять за спалахом COVID-19 у явній спробі завдати шкоди іміджу США в усьому світі».

 

Представники США, включаючи співзасновника Microsoft Білла Гейтса, який витратив мільярди доларів на глобальні програми охорони здоров'я, також були звинувачені у причетності до створення і поширення вірусу.

 

Зокрема, заяви, які циркулюють у соцмережах, містять твердження про те, що вірус – «спроба США вести економічну війну з Китаєм», «біологічна зброя, розроблена ЦРУ», або «частина зусиль, що вживаються Заходом, для поширення антикитайської риторики».

 

Кампанія РФ з дезінформації звернула на себе увагу в середині січня - після того, як Китай заявив про третю смерть від нового коронавірусу.