Вбивство Гандзюк: у Болгарії дозволили екстрадицію Олексія Левіна

13:38, 22.02.2020
Вбивство Гандзюк: у Болгарії дозволили екстрадицію Олексія Левіна

Олексій Левін у суді Бургаса.

Обласний суд болгарського міста Бургас дозволив екстрадицію Олексія Левіна (Москаленка), підозрюваного в убивстві Катерини Гандзюк, до України.

 

Про це повідомляє сайт Бургаса gramofona.com.

 

Зазначається, що під час слухання Левін та його болгарський адвокат зробили все можливе, щоб відкласти екстрадицію. Серед висунутих аргументів були погані умови ув'язнення в Україні.

 

Сам Левін наполягав, що не хоче повертатися на батьківщину. Він сказав, що якщо його екстрадують в Україну, його посадять у таємну в'язницю, де до нього застосовуватимуться силові методи.

 

Левін висловив повну готовність допомагати українським слідчим з Болгарії. Він навіть  погодився пройти детектор брехні.

 

У свою чергу, прокурор у справі Георгій Чинев заявив, що немає підстав для відстрочки екстрадиції.

 

Суддя Катя Георгієва відхилила аргументи захисту як необґрунтовані: «Немає жодних причин чи доказів, які б погоджувались з тим, що особу в Україні будуть піддавати насильству, катуванню чи жорстокому, нелюдському або принизливому покаранню, або що її права, пов'язані з кримінальним переслідуванням відповідно до вимог міжнародного права, не гарантуються».

 

Джерела в Офісі генпрокурора України неофіційно підтвердили окремим ЗМІ, що рішення про екстрадицію Левіна судом Бургаса справді ухвалено судом, водночас підкресливши, що воно не набуло законної сили, оскільки може бути оскаржене протягом 7 днів.

 

Як повідомляла «УМ», 31 липня 2018 року у Херсоні біля під'їзду чоловік вилив на активістку Катерину Гандзюк кислоту. Вона потрапила до реанімаційного відділення з сильними опіками, а за три місяці померла у лікарні після багатьох операцій.

 

Поліція затримала 5 підозрюваних у нападі на Гандзюк. Це В'ячеслав Вишневський, Віктор Горбунов, Володимир Васянович, Сергій Торбін і Микита Грабчук.

 

6 червня 2019 року, після того як обвинувачені визнали свою провину та пішли на угоду зі слідством, Покровський райсуд Дніпропетровської області виніс вироки виконавцям.

 

Громадські активісти наполягають, що до вбивства Гандзюк причетні херсонські чиновники Андрій Гордєєв та Євген Рищук.

 

Олексію Левіну оголосили підозру в організації вбивства активістки Катерини Гандзюк взимку 2019 року. Та згодом у квітні Генпрокуратура змінила статтю. За версією офіційного слідства, він разом із головою Херсонської облради Владиславом Мангером організував замовлення нанесення тяжких тілесних Гандзюк, що спричинило смерть.