Трибунал ООН розгляне скаргу України на дії РФ в Азовському морі

20:59, 21.02.2020
Трибунал ООН розгляне скаргу України на дії РФ в Азовському морі

Росія незаконно побудувала міст у Керченській протоці і зупиняє судна, що йдуть до Бердянська і Маріуполя.

Арбітражний трибунал ООН з морського права виніс рішення щодо часткової прийнятності скарги України проти РФ щодо низки порушень нею конвенції ООН.

 

Інформацію про винесення даного рішення у п’ятницю, 21 лютого, отримали сторони процесу – уряди України та Росії.

 

Суд підтвердив лише частину правової позиції, на якій наполягала Україна. На даному етапі розгляду справи по суті не було. Арбітражний трибунал вирішував лише питання про те, чи має він повноваження розглядати дану справу. Росія наполягала, що українська скарга має бути відхилена в цілому.

 

Натомість Україна наполягала, що дії РФ в Чорному, Азовському морях та у Керченській протоці після окупації та спроби незаконної анексії Криму порушують Конвенцію ООН з морського права.

 

В МЗС уже заявили, що вважають успіхом дане проміжне рішення. В офіційному коментарі відомства, зокрема, зазначається: «Сьогодні Арбітражний Трибунал, сформований відповідно до Конвенції ООН з морського права, відхилив спроби Росії уникнути відповідальності за її поведінку в Азовському морі та у Керченській протоці. Росія намагалася виключити ці два життєво важливі міжнародні водні шляхи зі сфери регулювання міжнародного морського права».

 

Дипломати також наголошують: «Рішення суду означає необхідність здійснення юридичної експертизи незаконного будівництва Росією Керченського мосту та зупинок суден в Азовському морі, які завдають шкоди міжнародному судноплавству. Таким чином рішення Трибуналу підтверджує наявний міжнародний консенсус щодо невизнання незаконної анексії Криму Російською Федерацією і не підтримує вимогу Росії щодо суверенітету».

 

Тоді як міністр МЗС України Вадим Пристайко заявив: «Справа по морському праву рухається далі! Арбітражний трибунал в Гаазі підтвердив свою юрисдикцію розглядати позов України в частині Азовського моря і Керченської протоки, а також викрадення наших природних ресурсів».

 

Глава МЗС України нагадав, що у суперечці стосовно Керченської протоки головні претензії України стосувалися «незаконного будівництва Росією мосту через Керченську протоку та незаконної зупинки суден, які прямують в українські порти Маріуполя і Бердянська». Таким чином, у даних питаннях Україна може доводити порушення морського права росіянами.

 

Однак з повідомлення міністра випливає, що юрисдикція арбітражу за звинуваченнями щодо порушень у Чорному морі цим рішенням не підтверджена.

 

Повне рішення суду буде  оприлюднене після узгодження зі сторонами можливості публікації конфіденційних моментів рішення.

 

Зауважимо, що розгляд цього питання у арбітражі затягнувся. Україна представила свої аргументи в червні 2019 року і була впевнена, що рішення винесуть за 3-6 місяців, а на практиці це забрало 9 місяців.

 

Як зазначають в МЗС, Україна здійснюватиме підготовку для належного представлення справи по суті перед Арбітражним трибуналом, а після вивчення письмових подань сторін Трибунал проведе слухання по суті.