В очікуванні «коронованого»: до Києва повертаються українці з китайської провінції Хубей

19.02.2020
В очікуванні «коронованого»: до Києва повертаються українці з китайської провінції Хубей

У Китаї вживають безпрецедентних заходів безпеки

На території материкового Китаю спостерігається спад кількості зафіксованих смертей унаслідок коронавірусу COVID-19. Згідно з оприлюдненими на ранок вівторка, 18 лютого, даними китайської влади, за останню добу від спричинених коронавірусом ускладнень померло 98 осіб.

Випадків хвороби менше, але радіти рано 

Загалом, станом на вівторок, кількість жертв хвороби досягла 1 тис. 868 осіб. Так само скорочується й число підтверджених нових випадків захворювання — 1 тис. 886 за останню добу. Сукупна кількість інфікованих, згідно з офіційною статистикою, становить тепер 72 тис. 436, передає агенція новин dpa. Більшість зафіксованих випадків зараження вірусом, як і раніше, припадає на китайську провінцію Хубей. Водночас поза межами Китаю зафіксовано 827 випадків зараження вірусом у 26 країнах і регіонах, пише «Рейтер».
 
Ці повідомлення слід сприймати без зайвого оптимізму, оскільки не відомо, яким буде перебіг епідемії надалі. Адже минулого тижня був зафіксований несподіваний різкий стрибок захворювань на тлі обнадійливої тенденції попередніх днів.
 
Не зменшується кількість нових заражень у провінції Хубей, де більшість міст охоплена карантином. У столиці провінції — 11-мільйонному місті Ухань — жителі мусять щодня повідомляти про температуру тіла. Закрито цілі райони, а їхні мешканці не можуть вийти з дому, щоб зробити покупки. За допомогою цих обмежень китайська влада хоче заблокувати розповсюдження коронавірусу по всій території Китаю.
 
Проблема новітньої епідемії перестає бути «далекою» і для України, оскільки до Києва має прибути літак з українцями, які в умовах епідемії мешкали саме в місті Ухань та провінції Хубей, повідомив заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко на брифінгу 17 лютого. Евакуацію українців із провінції Хубей спершу планували на 11 лютого, однак того дня міністерка охорони здоров’я Зоряна Скалецька заявила, що не знає, коли вдасться евакуювати українців з Китаю. 14 лютого вона анонсувала їх повернення 18 числа.
 
«Літак за українцями відлітає у вівторок, прибуття очікуємо в четвер на територію України. Сплановано всі заходи, сьогодні на урядовому оперативному штабі затверджено алгоритм прийому, супроводу і поселення українців в обсерваторі, а також відпрацьовано й виділено кошти з резервного фонду бюджету для утримання евакуйованих осіб упродовж щонайменше 14 днів в ізоляції і без контакту з оточенням на території України», — розповів Ляшко. «Всі, хто перебуває в обсерваторі, матимуть контакти медичних працівників, щоб у разі погіршення їхнього стану здоров’я або появи симптомів, які можуть свідчити про розвиток гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом, їх було госпіталізовано в інфекційний стаціонар, боксоване відділення, де буде надаватися медична допомога і проводитися подальша діагностика», — каже урядовець.
 
Він наголосив, що евакуюють лише людей, які не мають симптомів хвороби. Пасажирський літак буде розмежований так, щоб ізолювати пасажира в разі прояву симптомів під час перельоту. Також, додав Ляшко, за півгодини до прибуття з борту літака до аеропорту передадуть інформацію про стан здоров’я евакуйованих та екіпажу.
 
«Ми говоримо про 49 українців, які будуть евакуйовані, і про 25 іноземних громадян, якими опікується Міністерство закордонних справ. Але всі вони будуть проходити обсервацію, без огляду на те, якій країні ми надали допомогу в евакуації їхніх громадян. Стосовно закладів (для обсервації та лікування. — Ред.), то є визначені два, назву я не можу озвучити, але у них ведеться підготовка. Один основний, один резервний на випадок, якщо щось станеться під час евакуації», — відповів представник МОЗ на запитання одного з журналістів. Він пояснив відмову розкрити дані щодо медичних закладів бажанням міністерства уникнути «панічних настроїв у суспільстві».
 
На питання, чи не зможе хтось з евакуйованих юридичним шляхом уникнути ізоляції, Ляшко відповів, що всі громадяни України, які виявили бажання евакуюватися, мають підписати згоду на утримання в ізоляторі. Такий захід, зазначає чиновник, передбачає закон України про захист населення від інфекційних хвороб та міжнародне законодавство.

Людей — в обсервацію, літак — на дезінфекцію 

Заступник міністра також уточнив: заходи, які здійснює МОЗ, не є карантином, адже карантин запроваджують у разі виявлення випадків захворювання. «Ми зараз говоримо про обсерватор: це здорові люди, яких тимчасово ізолюють, бо вони повертаються із зони, в якій є карантин. Усі без симптомів і підтверджено, що вони здорові», — стверджує він.
 
За словами Ляшка, в разі, якщо під час ізоляції у когось з евакуйованих буде підтверджено захворювання, термін перебування всіх інших подовжиться ще на 14 днів iз моменту ізоляції виявленого пацієнта. Термін утримання в обсерваторії також може зменшитися чи збільшитися, якщо в цей час з’являться нові наукові дані щодо коронавірусу, які дадуть підстави для таких змін.
 
Прибулих з Уханя громадян України щодня охоронятимуть у пункті тимчасового розміщення правоохоронці. Як розповів міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, разом з евакуйованими на карантині перебуватиме й екіпаж літака, який забере їх в Україну. Щодо самого літака, який доправить евакуйованих iз Китаю до України, то судно після прибуття в Україну планують дезінфікувати.
 
«Літак пройде спеціальну дезінфекцію... Всі відходи з літака, рештки їжі тощо буде спалено», — сказав міністр увечері понеділка, 17 лютого, в ефірі програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV.