Ангели патріотизму і гідності: у роковини розстрілу євромайданівців запалять свічки пам’яті

19.02.2020
У трагічно-героїчний для українців день 20 лютого відбудеться шоста всесвітня акція «Ангели пам’яті», присвячена героям Небесної сот­ні, учасники якої щорічно розвішують білих паперових ангелів на деревах. У Києві активісти зберуться об 11:00 біля метро «Хрещатик». Подібні акції відбудуться і в інших містах України, а також за її межами: в Брюсселі, Афінах, Варшаві, Ніцці та Стамбулі.
 
Офіційно День пам’яті героїв Небесної сот­ні було встановлено указом президента Петра Порошенка від 11 лютого 2015 року з метою увічнення великої людської, громадянської та національної відваги і самовідданості, сили духу та стійкості громадян, які віддали свої життя під час Революції гідності. Цьогоріч настане шоста річниця однієї з найстрашніших сторінок української історії: жорстоких зіткнень у Києві 18-20 лютого, кульмінацією яких став розстріл беззбройних активістів Євромайдану на вулиці Інститутській.
 
По всій Україні пам’ятні заходи проходитимуть iз 18 по 25 лютого: сотні акцій будуть організовані в навчальних закладах, державних установах, органах влади. Крім офіційних заходів за участю перших осіб держави, заплановано низку громадських ініціатив.
 
Увечері 20 лютого у столичному клубі «Наш Формат» відбудеться відкрите обговорення «Згадай Майдан», у якому візьмуть участь безпосередні учасники трагічних подій 2014 року: Владислав Кириченко (керівник видання «Наш Формат»), виконавчий директор The Aspen Institute Юлія Тичківська і нардеп Ярослав Юрчишин. А 19 лютого «Центр Громадянських Свобод» організовує показ документального фільму Євгена Афінеєвського «Зима у вогні», присвяченого подіям Євромайдану, де лектором виступить правозахисниця, адвокат сімей Небесної сотні Марина Лиличенко.
 
Нагадаємо, за офіційною версією, внаслідок тих подій 18-20 лютого загинуло понад 100 людей, хоча свідки переконують, що жертв було значно більше. Більше тисячі отримали поранення, чимало з яких призвели до каліцтва.
 
Обурює те, що донині судовий процес щодо розстрілу Євромайдану все ще не завершено й кінця-краю йому не видно. Наразі слідство лише встановило факт 48 вбивств і 80 замахів на вбивство на вулиці Інститутській 20 лютого. Ще в березні-квітні 2014 року в цій справі були затримані бійці «чорної роти «Беркута» (Сергій Зінченко, Павло Аброськін та їх командир Дмитро Садовник). У 2015 році затримали інших бійців тієї ж спецроти — Сергія Тамтуру, Олександра Маринченка та Олега Янішевського. Проте й донині притягнути до відповідальності низку підозрюваних не вдається, адже судовий процес протягом цих років просувався дуже важко.
 
Зокрема, Садовник утік ще у 2014 році, коли його випустили з-під варти, а Зінченка, Тамтуру, Маринченка, Аброськіна і Янішевського...видали в ОРДЛО в ході обміну в грудні минулого року. При цьому Олександр Маринченко та Сергій Тамтура мали нахабство майже одразу після обміну повернулися до Києва й почали «качати» свої права.
 
Минулого року Amnesty International розкритикувала Київ за неефективне розслідування «справи Майдану», констатувавши, що влада не змогла добитися справедливості для всіх жертв силовиків. На жаль, за останній рік ситуація не змінилася, ба більше — стала навіть гіршою.