Від початку року в зоні ООС зафіксували близько 9 тисяч порушень режиму припинення вогню

18.02.2020
За минулі чотири доби збройні формування Російської Федерації та їхні посіпаки 9+ 10+13+6 разів порушили режим припинення вогню.
 
Противник обстріляв наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 120 мм та 82 мм, а також iз гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї.
 
На донецькому напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» противник здійснив обстріли по наших позиціях поруч iз Лебединським, Мар’їнкою, Красногорівкою, Павлополем, Широкиним, Лебединським, Тарамчуком, Водяним, Березовим, Славним, Новомихайлівкою. 
 
Ворожі обстріли зафіксовано на луганському напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» поряд iз населеними пунктами Новолуганське, Кримське, Оріхове, Новозванівка, Хутір Вільний, Травневе, Зайцеве, Новотошківське. 
 
Унаслідок ворожих обстрілів 14 лютого один український захисник отримав поранення.
 
На всі обстріли російських окупантів підрозділи Об’єднаних сил давали адекватну відповідь із дозволеного озброєння.
 
Тим часом у звіті місії ОБСЄ, опублікованому 14 лютого, йдеться про систематичні обстріли їхніх БПЛА. Зокрема, в період із 27 січня до 9 лютого спостережні безпілотники були обстріляні чотири рази зі стрілецької зброї. Крім того, в цей час БПЛА ОБСЄ 43 рази зазнавали дії перешкод сигналу GPS — за оцінкою, в результаті глушіння.
 
Безпілотні літальні апарати СММ виявили приблизно 150 протитанкових мін по­близу Верхньошироківського та близько 110 протитанкових мін біля Оріхового.
 
У звіті зазначено, що свобода пересування спостерігачів місії ОБСЄ обмежувалася 55 разів, із яких 50 випадків сталися в непідконтрольних урядові районах (переважно на півдні Донецької області).
Місія зафіксувала 26 одиниць озброєння, розташованих із порушенням відповідних ліній відведення (супроти 89 за попередні два тижні): три у підконтрольних урядові України районах і 23 — у непідконтрольних.
 
«Від початку 2020 року в районі Березівського, Голубівського, Донецького, Оріхового та Новотошківського (Луганська область) Місія зафіксувала близько 9 тис. порушень режиму припинення вогню (приблизно 40% від загальної кількості порушень, зафіксованих із 1 січня), а також пошкодження цивільних об’єктів.
 
Із початку року, за даними СММ, загальна кількість жертв серед цивільного населення становить 10 осіб (1 загиблий та 9 поранених)», — зазначено у двотижневому звіті.