«Європейська Солідарність» просить поліцію відкрити кримінальне провадження щодо продюсерки «1+1» Єремєєвої

17:07, 07.02.2020
«Європейська Солідарність» просить поліцію відкрити кримінальне провадження щодо продюсерки «1+1» Єремєєвої

Група народних депутатів від “Європейської солідарності” просять поліцію відкрити кримінальне провадження після висловів про українську мову продюсеркою “1+1” Оленою Єремєєвою.

 

Про це в п’ятницю, 7 лютого, пише у фейсбуці нардеп Володимир Ар’єв, підкріплюючи свій допис світлиною відповідного звернення на ім’я начальника поліції Києва Андрія Крищенка. 

 

“Вчора всі обговорили ганебний і принизливий вислів продюсерки 1+1 щодо української мови. Розмови – добре, але мають настати правові наслідки. Твердження цієї продюсерки, яке, фактично, свідчить про спробу представити українську мову неповноцінною, має стати предметом кримінального провадження. Всі ознаки для цього є. Народні депутати від “Європейської солідарності”, вважаючи, що дії продюсерки “1+1″ можуть містити прямий склад злочину, звертаються до Національної поліції в м.Києві з відповідною заявою”, – написав нардеп Ар’єв.

 

Нардепи вважають, що висловлювання Єрємєєвої про те, що українська мова нібито не підходить для драматичного продукту підпадають під частину 1 статті 161 Кримінального кодексу України: “умисні дії, спрямовані на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності або образа почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями, а також пряме чи непряме обмеження прав або встановлення прямих чи непрямих привілеїв громадян за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками”.

 

“Просимо вас відкрити кримінальне провадження за вказаним фактом, провести досудове розслідування та вжити заходів для притягнення Олени Єремєєвої до кримінальної відповідальності передбаченої частиною першою статті 161 Кримінального кодексу України”, – йдеться у зверненні нардепів до Крищенка.

 

Фото з фейсбуку Олени Єремєєвої

Як повідомляла УМ,  на «1+1» мелодрами будуть російською, українська – лише для комедій.

 

Такий розподіл на "1+1" пояснюють тим, що українська мова буцімто краще звучить у комедіях, а в мелодрамах її сприймати важко.

 

Соцмережі бурхливо відреагували на новину

 

Міністр освіти та науки Ганна Новосад вважає соромом та неповагою до суспільства позицію телеканалу "1+1" щодо складнощів зйомок фільмів державною мовою