Лідери опозиції Білорусі домовилися висунути єдиного кандидата на президентських виборах

29.01.2020
Лідери п’яти головних білоруських опозиційних партій 27 січня досягли домовленості про визначення єдиного кандидата в президенти від демократичних сил.
 
 
Вибори президента Білорусі мають відбутися не пізніше 30 серпня 2020 року.
 
 
Згоди дійшли лідер Білоруської соціал-демократичної партії («Грамада») Ігор Борисов, лідер Об’єднаної громадянської партії Микола Козлов, лідер руху «За Свободу» Юрій Губаревич, співголова оргкомітету зі створення партії «Білоруська християнська демократія» Віталій Римашевський та голова Партії БНФ (Білоруський народний фронт) Григорій Костусєв, повідомляє Міжнародне французьке радіо (RFI).
 
Відмовилися від участі у процедурі визначення єдиного кандидата партія «Зелені», Консервативно-християнська партія, БНФ та партія лівих «Справедливий світ». 
 
Біля входу до конференцзали готелю Crown Plaza, де зібралися лідери п’яти партій, журналістів вітали представники громадянської кампанії «Свіжий вітер», створеної влітку минулого року для протидії російсько-білоруській інтеграції та на захист незалежності країни.
 
Оскільки «СВ» вважає учась у президентських виборах грою на боці влади, її представників до конференцзали не впустили, «щоб не було провокаторів». Один iз лідерів «Свіжого вітру» пояснив, що участь у фейкових виборах, у яких перемогу будь-яким чином обов’язково віддадуть представнику влади (тобто Олександру Лукашенку), є обманом народу та легітимізацією таких виборів.
 
«Ми прагнемо об’єднання народу перед зовнішніми загрозами для Білорусі, але для цього не потрібно ходити на вибори, яких немає», — пояснив він. 
 
Але лідери п’яти демократичних опозиційних партій все ж узгодили процедуру висування єдиного кандидата. Претендент може набрати максимум 100 балів. 10 балів надаються всім кандидатам від п’яти партій. Ще 30 балів можна отримати під час інтернет-голосування. 30 — за голосування у регіонах.
 
І, нарешті, ще 30 — на Конгресі демократичних сил у другій половині травня. 
За словами глави БСПД («Грамада») Ігора Борисова, участь у виборах єдиного кандидата може брати голова партії, який заручився відповідним рішенням керівного органу, або звичайний громадянин, який збере 200 підписів на свою підтримку. Всі учасники таких праймеріз зобов’язані сплатити внесок у розмірі 500 євро.
 
Ці гроші підуть на організацію процедури виборів єдиного кандидата. 
 
З 3 по 16 лютого прийматимуться заявки від бажаючих брати участь у процедурі. З 4 березня по 30 квітня відбуватиметься інтернет-голосування, а з 4 березня по 14 травня — праймеріз у регіонах. Конгрес демократичних сил, на якому буде оголошений і затверджений єдиний кандидат, планується провести з 15 по 30 травня, тобто за три місяці до президентських виборів.