Офіційне розлучення: у п’ятницю Велика Британія остаточно вийде зі складу Євросоюзу

29.01.2020
Офіційне розлучення: у п’ятницю Велика Британія остаточно вийде зі складу Євросоюзу

Джонсон ставить підпис під угодою про Брекзит.

Добігає кінця майже чотирирічна, часом трагічна, часом трагікомічна, епопея процесу виходу Великобританії зі складу ЄС.
 
 
Євродепутати з Конституційної комісії рекомендували підтримати угоду про «Брекзит», яка встановлює умови виходу Великобританії.
 
 
Голосування з цього питання Європейського парламенту відбудеться сьогодні, 29 січня. Таким чином, Брюссель поставить остаточну крапку в питанні «Брекзиту» і з 1 лютого Велика Британія опиниться за межами ЄС та розпочне своє окремішнє острівне життя.
 
 
Президент Європейської Ради Шарль Мішель та голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн поставили свої підписи під угодою про вихід Великої Британії з Європейського Союзу ще минулої п’ятниці, 24 січня. 
 
«Це історичний момент для нас, хоча і сумний. Британія полишає Європейський Союз, і це не час святкувати. Ми поважаємо суверенне рішення англійців, але дуже шкодуємо про це», — сказав голова Європарламенту Антоніо Таяні.
 
Депутати Європарламенту підкреслили, що умови, котрі виникають з угоди про «Брекзит», були сприятливі для 27 країн ЄС. Лондон пообіцяв, незважаючи на «Брекзит», робити свій внесок у бюджет ЄС, який залишається обов’язковим для британців до 2023 року.
 
Найскладнішим у процесі було гарантувати, що на кордоні з Ірландією не буде жодних перевірок. Вирішено, що Північна Ірландія формально перебуватиме в митній території Великої Британії, а неформально — в митному союзі разом із ЄС. Таким чином, кордон буде переміщено із Зеленого острова до моря, а митний контроль здійснюватиметься в британських портах.
 
Прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон поставив свій підпис під угодою про вихід його країни з Євросоюзу також у п’ятницю, 24 січня.
 
«Поважаючи демократичний мандат британського народу, сьогодні я підписав угоду, аби Великобританія вийшла з ЄС 31 січня. Цей підпис віщує нову главу в історії нашої країни», — написав він у соцмережі «Твіттер».
 
Завершення «Брекзиту» до 31 січня було передвиборчою обіцянкою чинного прем’єра країни. На дострокових парламентських виборах, що відбулися в грудні минулого року, його Консервативна партія впевнено перемогла, отримавши абсолютну більшість і отримавши таким чином мандат на завершення процедури розлучення з Євросоюзом.
 
Тріумф консерваторів та їхнього лідера Бориса Джонсона і тієї частини британського суспільства, яка підтримувала вихід Сполученого Королівства з ЄС, можна зрозуміти.
 
Але важко уявити, як правляча партія та її прибічники збираються надалі співіснувати з іншою, майже рівною за чисельністю частиною суспільства, яка гаряче відстоювала своє право залишатися в ЄС.
 
Консерватори, мов танк, прямували до мети, не помічаючи, що під його гусениці потрапили інші співвітчизники.
 
Вони здобули перемогу, але роз’єднали британське суспільство на довгі роки. Ще невідомо, в які процеси виллється «Брекзит» у Шотландії та Північній Ірландії, більшість мешканців яких на референдумі 2016 року проголосували за те, щоб Велика Британія залишалась у складі ЄС. 
 
Наразі ж у Лондоні планують гучно відзначити день 31 січня, мов свято повернення островам незалежності від Брюсселя-утискувача. Цього дня в країні розповсюдять три мільйони спеціальних монет номіналом 50 пенсів, присвячених Brexit. Ще сім мільйонів надійде цьогоріч в обіг пізніше. Монету, випущену спеціально до виходу країни з Європейського Союзу, представили вже в неділю, 26 січня. На 50-пенсовику викарбувано: «Мир, процвітання і дружба з усіма народами» та виставлена дата події — 31 січня 2020 року.
 
Відбудуться і публічні урочисті заходи. Прибічники «Брекзиту» наполягають, що це має бути національне свято «День Брекзиту» зі святково прибраним у червоно-біло-сині кольори британського прапора Лондоном та іншими містами.
 
Очікують, що на святкування «Дня Брекзиту» у центрі Лондона зберуться близько 40 тисяч його прибічників. Противники ж «Брекзиту» вважають таку помпезність недоречною. На думку пожиттєвого пера, члена Ліберал-демократичної партії Великої Британії Тоні Грівза, «якщо державний прапор буде використаний для святкування чогось, що підтримує лише половина країни, якщо святкування проводить лише одна партія та її прибічники — то це буде зовсім неправильно». 
 
Свої акції запланували на 31 січня і противники «Брекзиту». Вони мають намір пройтися центром Лондона жалобною процесією, щоб попрощатися з європейськими перспективами їхньої країни.
 
А тим часом євродепутати від Великої Британії готуються залишити Брюссель. І більшість iз них робить це з великим жалем. 73 місця, які британські депутати займають в Європарламенті, будуть пропорційно розподілені між 27 країнами, які залишаються в ЄС.