Отямитися від людиноненависництва: світ вшановує пам’ять жертв Голокосту

28.01.2020
Отямитися від людиноненависництва: світ вшановує пам’ять жертв Голокосту

Президент Польщі Анджей Дуда під час пам’ятних заходів в «Аушвіці».

27 січня у всьому світі відзначили Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту.
 
 
Україна на державному рівні вшановує жертв трагедії з 2012 року.
 
 
Генеральна асамблея ООН ухвалила 1 листопада 2005 року резолюцію № 60/7, якою проголосила Днем пам’яті жертв Голокосту 27 січня.
 
«Голокост, який призвів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, завжди слугуватиме всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження» — йдеться у документі.
 
Український інститут національної пам’яті нагадує, що 27 січня 1945 року саме війська 1-го Українського фронту ввійшли до нацистського табору смерті «Аушвіц», звільнивши його в’язнів, яким вдалося дожити до цього дня.
 
«Аушвіц» став у сучасному світі символом нацистських злочинів. Офіційно визнано, що майже 6 мільйонів євреїв було вбито під час Голокосту, з них від 2,2 до 2,5 мільйона загинули на території колишнього Радянського Союзу.
 
Найбільший нацистський табір смерті Аушвіц-Біркенау розташований на території сучасної Польщі. В місці однієї з найжорстокіших трагедій людства у ХХ столітті вчора відбулися головні меморіальні заходи, на які зібралися делегації близько 60 країн світу.
 
В тому числі й делегація України на чолі з президентом Володимиром Зеленським. У подібному заході минулого тижня в Ізраїлі йому не надали слова, натомість він був змушений вислуховувати виступ «головної зірки» ізраїльського заходу Володимира Путіна — з огидними звинуваченнями у колабораціонізмі з нацистами на адресу українців, поляків, латишів, литовців та естонців.
 
Вислухавши ті несправедливі звинувачення цілих народів в антисемітизмі, свою участь у меморіальних заходах в Аушвіці Володимир Зеленський мав би використати для зустрічного нагадування російському лідеру про роль Сталіна та СРСР у довоєнному розподілі з Німеччиною Східної Європи, де мешкала більшість потім знищеного внаслідок такого поділу єврейського населення.
 
Як нагадати і про те, що Аушвіц-Біркенау (Освєнцим) визволили 75 років тому, 27 січня 1945 року, саме українці, які становили більшість бойового складу 1-го Українського фронту. 27 січня ворота табору Моновіц, або Аушвіц III, з бойовими втратами відчинили для єврейських в’язнів українські бійці батальйону майора Анатолія Шапіро, також єврея за походженням. Про це нагадує у своїй статті від 25 січня швейцарська газета «Нойе Цюріхер Цайтунг». 
 
Наприкінці 1946 року радянська окупаційна влада передала територію колишнього табору у відання польської влади. 1947 року з ініціативи колишніх в’язнів там створено «Державний музей Аушвіц-Біркенау». Відповідне рішення ухвалив польський парламент. Уже в перший рік музей відвідало 170 тисяч людей. Останнім часом річна кількість відвідувачів становить близько двох мільйонів. Із 1979 року меморіал входить до списку світової культурної спадщини ЮНЕСКО. 
 
Під час меморіальних заходів у Польщі президент України заявив, що Голокост – не лише трагедія єврейського народу, а й трагічний урок для всього людства, який варто пам’ятати, щоб не допустити повторення подібного.
 
Зеленський також слушно зазначив, що більше двох із половиною тисяч українців удостоєні звання «праведник миру» за порятунок євреїв від нацистів. 
Перед основною частиною ювілейних урочистостей Володимир Зеленський зустрівся з президентом Анджеєм Дудою.
 
Під час перебування у Польщі 26-27 січня також мали відбутися пленарні розмови делегацій Польщі та України під керівництвом президентів наших держав.