Антиурядові протесті у Бейруті: близько 450 осіб отримали поранення за минулі вихідні

21.01.2020
Антиурядові протесті у Бейруті: близько 450 осіб отримали поранення за минулі вихідні

Загалом мирні демонстрації в Бейруті отримали агресивну відсіч ліванської влади.

Унаслідок сутичок під час антиурядових протестів у ліванській столиці впродовж минулих суботи та неділі поранення отримали близько 450 осіб, повідомляє «Голос Америки» з посиланням на заяву Червоного Хреста.
 
 
Безпрецедентні акції протесту тривають з 17 січня. Їх учасники вимагають зміщення політичної еліти, яка, на їхню думку, корумпована і безвідповідально завела країну в економічну кризу.
 
 
Увечері 19 січня сотні демонстрантів зібралися в центрі Бейрута біля заблокованої дороги, що веде до парламенту. Деякі люди почали кидати каміння в бік поліції з криками: «Революція!» Спецпідрозділи застосували водомети, гумові кулі і сльозогінний газ, повідомив журналіст агенції «Франс Пресс».
 
Державна Національна агенція новин передає, що гумові кулі влучили в двох журналістів, в тому числі телеоператора місцевого каналу «Аль-Джадід». Правозахисна організація Human Rights Watch засудила жорстоке застосування сили спецпідрозділами поліції Лівану проти в цілому мирних демонстрантів.
 
Нагадаємо, масові протести в Лівані почалися в середині жовтня минулого року і призвели до відставки прем’єр-міністра країни Саада Харірі, про що він оголосив 29 жовтня.
 
А 19 грудня колишнього міністра освіти та університетського професора Хасана Діаба призначено новим прем’єр-міністром Лівану за підтримки іранського угруповання «Хезболла» та його союзників. Однак Діабу досі не вдалося сформувати новий уряд.
 
На тлі загострення ситуації президент Лівану Мішель Аун та новий прем’єр-міністр Хасан Діаб розпочали в неділю, 19 січня, обговорювати склад нового уряду країни. У разі схвалення главою держави кандидатур міністрів-технократів процес формування кабінету може бути завершений впродовж 48 годин, повідомляє «Євроньюс». Це має погасити вогонь народного невдоволення та гніву.