Не буде зброї, то й конфлікт згасне: до чого прийшли у Берліні на конференції щодо ситуації в Лівії

21.01.2020
У Берліні в неділю, 19 січня, відбулася міжнародна конференція, присвячена конфлікту в Лівії.
 
У ній узяли участь очільник дипломатії США Майк Помпео, президент Франції Емманюель Макрон, президент Туреччини Реджеп Ердоган, прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон та президент Росії Володимир Путін і канцлерка Німеччини Анґела Меркель.
 
Глава німецької дипломатії Гайко Маас підтвердив участь у берлінській конференції також прем’єр-міністра лівійського уряду національної єдності, якого підтримує ООН, Фаїза аль-Сарраджа, та лідера самозваної лівійської національної армії Халіфа Гафтара.
 
Основною метою конференції була спроба стабілізувати ситуацію в Лівії. Ця країна перебуває в хаосі від повалення 2011 року диктатури Муаммара Каддафі.
 
Перед відкриттям конференції говорили про необхідність створення ситуації, коли б лівійський генерал Халіфа Гафтар включився у переговори про мир.
 
Щоб цього досягти, за словами Гайко Мааса, необхідно зупинити надходження зброї та бійців з-за кордону.
 
Відтак світові лідери домовилися не підтримувати озброєнням жодну зі сторін лівійського конфлікту та уважніше стежити за дотриманням ембарго на постачання зброї, повідомляє агенція dpa.
 
Домовилися також уважніше стежити за дотриманням ембарго на постачання зброї до Лівії. За словами Ангели Меркель, продовженням нинішньої конференції мають стати швидкі кроки щодо впровадження досягнутих домовленостей.
 
Очільниця німецького уряду наголосила, що нинішня конференція є лише першим кроком у довготривалому процесі врегулювання ситуації. А міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас анонсував створення комітету щодо Лівії, який визначатиме подальші кроки, необхідні для припинення вогню.
 
Прем’єр-міністр Італії Джузеппе Конте заявив, що світове співтовариство готове вжити заходів, аби запобігти зовнішньому втручанню у лівійський конфлікт.
 
А Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш наголосив: майбутні реформи у Лівії мають бути прийняті обома сторонами конфлікту. Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров тим часом заявив, що «зав’язати стійкий діалог» між сторонами лівійського конфлікту поки не вдається через «надто великі розбіжності в підходах», але в цілому визнав зустріч корисною, повідомляє агенція «Інтерфакс».
 
У перерві між засіданнями конференції відбулася перша двостороння зустріч російського президента Володимира Путіна з прем’єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном.
 
Останній відмовив Путіну в швидкій нормалізації британсько-російських відносин і висловив йому пересторогу від агресивних дій Росії на британській території.