Політв’язні Дудка і Бессарабов постаріли з виду на 10-15 років – консул

13:12, 19.01.2020
Політв’язні Дудка і Бессарабов постаріли з виду на 10-15 років – консул

В.о. генерального консула України в Ростові-на-Дону (РФ) Тарас Малишевський відвідав засуджених у “справі українських диверсантів” севастопольців Володимира Дудку та Олексія Бессарабова, яких утримують у колоніях на півдні Росії.

 

Про це Малишевський повідомив в ефірі “Громадського радіо”.

 

“Це була наша перша зустріч. Раніше я бачив їх тільки на фотографіях. І коли до мене привели наших громадян, це було як переміщення у майбутнє, бо це були люди на 10-15 років старші, тобто вони постаріли. Звичайно, дається взнаки і харчування, і перебування в дуже скрутних умовах”, — розповів консул.

 

За словами Малишевського, утримуваного Володимира Дудку перевели на дієтичне харчування.

 

“Уявіть собі, він розповідав, що коли був у Лефортово, то бачив у каші м’ясо, тобто людина розповідає, що вона колись їла м’ясо”, — додав Малишевський.

 

Його розмови з ув’язненими фільмували на відеокамеру працівники колоній. “Тобто кожне слово в’язня може бути використане проти нього, бо консул піде, а він залишиться”, – зазначив Малишевський.

 

Як повідомляла УМ, Верховний суд Росії відхилив скаргу захисту і затвердив 14 років колонії, який раніше отримали українці з окупованого Криму Володимир Дудка та Олексій Бессарабов.

 

Нагадаємо, 10 листопада 2016 року ФСБ Росії повідомила, що затримала співробітників кримського аналітичного центру "Номос". Тоді були арештовані троє українців: Олексій Бессарабов, Дмитро Штибліков та їх близький друг Володимир Дудка. ФСБ стверджує, що вони є українськими "розвідниками-диверсантами".

 
Севастопольський міський суд 4 квітня цього року засудив Дудку і Бессарабова до 14 років в’язниці. Суд також призначив кожному штраф.
 
При цьому в Міноборони України заявляли, що будь-хто з колишніх українських військових, які зараз проживають в окупованому Криму, можуть стати "потенційними жертвами російських спецслужб".
 
Раніше на Майдані пройшла акція до дня народження політв'язня Володимира Дудки.