Зеленський відкликав проєкт змін Конституції щодо децентралізації

12:14, 16.01.2020
Зеленський відкликав проєкт змін Конституції щодо децентралізації

Президент України Володимир Зеленський відкликав законопроєкт про децентралізацію.

 

Про це в четвер, 16 січня, йдеться в повідомленні пресслужби офісу президента за підсумками зустрічі президента з фракцією “Слуга народу”.

 

Зазначається, що Зеленський провів зустріч з керівництвом фракції “Слуга народу”, на якій обговорювалася реформа децентралізації.

 

За підсумками обговорення президент і нардепи висловили спільну думку про те, що внесення змін до Конституції щодо реформи децентралізації вимагає детального обговорення і консультацій з представниками всіх сторін.

 

“За результатами зустрічі глава держави вирішив відкликати поданий ним раніше проєкт закону “Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)” (реєстраційний номер 2598) і направити його на доопрацювання”, – йдеться в повідомленні.

 

Голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія у коментарі журналістам зазначив, що необхідно узгодити положення законопроєкту, щоб у подальшому його підтримали 300 народних депутатів.

 

Арахамія сказав, що депутати мають багато зауважень щодо передбачених проєктом закону повноважень префекта.

 

“Тому ми вирішили зараз це питання зняти з розгляду і доопрацювати його разом з колегами з інших фракцій для того, щоб знайти таку компромісну позицію по цьому законопроекту, в тому числі попрацювати з асоціацією міст… І після того його вносити в зал, щоб була достатня підтримка”, – цитує Арахамію УНІАН.

 

Відповідні конституційні зміни спрямовані на децентралізацію влади та оновлення конституційного регулювання здійснення місцевого самоврядування і організацію адміністративно-територіального устрою відповідно до вимог Європейської хартії місцевого самоврядування.

 

Законопроєктом передбачено, що систему адміністративно-територіального устрою України складають адміністративно-територіальні одиниці: громади, округи, області, Автономна Республіка Крим, міста Київ та Севастополь.

 

Визначається, що територія України поділена на громади, яка є первинною одиницею у системі адміністративно-територіального устрою України. При цьому декілька громад становлять округ.

 

Відповідно до законопроєкту, статус міста Києва як столиці України та міста Севастополь у системі адміністративно-територіального устрою України визначаються законами України.

 

Законопроєктом передбачено, що органами місцевого самоврядування громади є рада громади та виконавчі органи ради громади. При цьому зазначається, що окружна, обласна рада є органами місцевого самоврядування, що представляють і реалізують спільні, визначені законом, інтереси громад відповідно округу, області.

 

Відповідно до законопроєкту, у разі ухвалення радою громади, головою громади, окружною, обласною радою акта, що не відповідає Конституції України та створює загрозу порушення державного суверенітету, територіальної цілісності чи загрозу національній безпеці, президент України за поданням префекта зупиняє указом дію відповідного акта з одночасним зверненням до Конституційного суду України, тимчасово зупиняє повноваження голови громади, складу ради громади, окружної, обласної ради та призначає тимчасового державного уповноваженого.

 

Тимчасовий державний уповноважений спрямовує та організовує діяльність відповідних виконавчих органів ради громади, виконавчого комітету окружної, обласної ради. Правовий статус тимчасового державного уповноваженого визначається законом.

 

Змінами до “Перехідних положень” передбачено, що після набрання чинності законом України “Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)”, президент України за поданням Кабінету міністрів України вперше здійснює призначення префектів після створення відповідними окружними, обласними радами виконавчих комітетів, але не пізніше 1 березня 2021 року.

 

Президент України за поданням Кабінету міністрів України призначає на посади та звільняє з посад голів місцевих державних адміністрацій до призначення відповідних префектів.

 

Також передбачено, місцеві державні адміністрації продовжують здійснювати свої повноваження на відповідній території до створення окружними, обласними радами виконавчих комітетів на підставі закону про місцеве самоврядування, що визначає повноваження виконавчих комітетів окружних, обласних рад, але не пізніше ніж до 1 березня 2021 року.

 

 

Як плвідомляла УМ, 13 грудня президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про зміни до Конституції, що передбачає децентралізацію, інститут префектів та новий адміністративно-територіальний устрій України.

 

Рада підтримала ідею Зеленського змінити Конституцію щодо повноважень ВР

 

Цей проєкт був розкритикований опозицією і частиною монобільшості.

 

Документ, зокрема, передбачав зміну статусу адміністративно-територіальних одиниць України простою більшістю голосів ВР.

 

Критично про потенційний проєкт змін до Конституції України висловлювалися й міжнародні партнери.