Василь Шкляр та Ігор Мітров стали лауреатами премії імені Василя Симоненка

14.01.2020
Василь Шкляр та Ігор Мітров стали лауреатами премії імені Василя Симоненка

Василя Шкляра та Ігоря Мітрова привітали квітами та відзнаками. (Фото надане пресслужбою Черкаської ОДА.)

У Черкасах назвали лауреатів всеукраїнської літературної премії імені Василя Симоненка.
 
 
Відомий український письменник Василь Шкляр, уродженець Черкащини, отримав її цьогоріч за роман «Троща», а поет із Керчі Ігор Мітров — за поетичну збірку «Голландський кут».
 
 
Премію лауреатам вручили у день 85-річчя поета-шiстдесятника, журналіста, правозахисника Василя Симоненка, який жив і творив на Черкащині і який у 1962 році разом iз друзями віднайшов місця масових поховань жертв сталінських розстрілів на Лук’янівському та Васильківському цвинтарях, а також у Биківні.
 
За це його жорстоко побили кадебісти, після чого 28-річний поет помер.
 
Як повідомляють у Черкаській ОДА, всеукраїнську літературну премію імені Василя Симоненка щороку вручають задля вшанування пам’яті поета-гуманіста, широкої популяризації його імені й творчості Черкаська обл­рада та Черкаська облдержадміністрація за підтримки Національної спілки письменників України, обласної організації Національної спілки письменників України, Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка та Ліги українських меценатів.
 
Премію запровадили ще у 1993 році для підтримки молодих талантів, заохочення професійних і непрофесійних літераторів до творчих пошуків у галузі літератури, написання високохудожніх літературних творів громадянського звучання.
 
Із 2014 року обласна премія вийшла на всеукраїнський рівень. За кращу першу поетичну збірку лауреатам вручають 20 тисяч гривень, а за кращий художній твір — 30 тисяч гривень.
 
«Одним зi слоганів, який відібрали нині для бренду Черкаської області, стала фраза «Земля переможців». Безсумнівно, Василь Симоненко  і є одним із тих переможців, яким пишаються і пишатимуться черкащани. Цінності, якими пронизана поезія митця, — патріотизм та громадянська мужність. Він зробив вибір і як людина, і як поет», — наголосив під час нагородження лауреатів літературної премії імені Василя Симоненка голова Черкаської облдержадміністрації Роман Боднар.