Аптекарі-фальшивотаблетчики: чому ліки українського виробництва не завжди лікують

14.01.2020
Українські фармацевти почали штампувати найбільш затребувані таблетки з... кави та цукру.
 
Підпільне підприємство знайшли співробітники служб безпеки на території одного з аптечних складів Харкова. Там виготовляли фальшиві ліки під прикриттям колишніх працівників Міністерства охорони здоров’я часів Януковича.
 
У сюжеті програми «Гроші» йдеться про те, що доказова база, зібрана спецслужбами, дає підстави вважати, що попереднє керівництво МОЗ часів Януковича точно знало про це i є співорганізатором такої діяльності.
 
Виробництво фальсифікату розташовувалося в підвалі аптечного складу, що забезпечував ліками всю Харківську область.
 
Саме через це правоохоронці навіть не підозрювали власників складу. Відрізнити фальшивки від справжніх ліків практично неможливо. Кримінальні фармацевти використовували справжнє обладнання, зокрема, автомат для упаковки таблеток, змішувачі, прес для таблеток і котли для драже.
 
Втім, коли не вистачало обладнання, в хід ішло навіть кухонне начиння.
 
Колишній співробітник підпільної лабораторії описав процес виготовлення фальшивих таблеток: «Виробництво починається зі змішування. Потім масу подають на прес.
 
Таким чином відбувається таблетування. Ядро з пресу подають на котел для драже. І поливають цукровою сумішшю. Котел крутиться, подається цукрова суміш. І обгортається ядро. Подається гаряче повітря для висушування отриманого драже».
 
Після пакування фальшиві ліки зберігали на складі готової продукції. Підпільна лабораторія виготовляла з крохмалю, цукру й кави такі популярні ліки, як спазмалгон, кетанол та анаферон. 
 
Держлікслужба оприлюднила на своєму сайті номери серій, якими проштамповані фальшиві ліки. Їх повинні вилучити з аптек. Але скільки таких псевдопігулок вже випили українці, не знає ніхто.