Президент України відреагував на визнання Іраном провини у збитті літака

11:40, 11.01.2020
Президент України відреагував на визнання Іраном провини у збитті літака

Україна очікує офіційних вибачень та об’єктивного розслідування від Ірану, після того, як країна визнала, що український пасажирський літак був збитий військовою ракетою.

 

Про це заявив Президент України Володимир Зеленський.

 

"Ранок сьогодні не був добрим, але приніс правду. Ще до закінчення роботи міжнародної комісії Іран визнав свою провину в збитті українського літака. Але наполягаємо на цілковитому визнанні вини. Ми очікуємо від Ірану запевнень у готовності до повного й відкритого розслідування, притягнення винних до відповідальності, повернення тіл загиблих, виплат компенсацій, офіційних вибачень по дипломатичних каналах“,- заявив глава держави.

 

Володимир Зеленський вислови сподівання, що розслідування надалі відбуватиметься без штучних затримок і перепон.

 

“Наші 45 фахівців мають отримати повний доступ і взаємодію для встановлення справедливості”, — наголосив Президент.

 

У той же час, президент Ірану Хассан Рухані у своєму Twitter. вибачився за збиття іранськими військовими українського пасажирського літака, висловивши співчуття сім'ям загиблих.

 

«Ісламська Республіка Іран глибоко шкодує про цю катастрофічну помилку. Мої думки і молитви присвячені усім сім'ям, які перебувають у жалобі. Я висловлюю щирі співчуття», - написав президент.

 

Рухані зазначив, внутрішнє розслідування Збройних сил дійшло висновку, що «ракети, випущені через людську помилку, що призвела до жахливої катастрофи українського літака і загибелі 176 невинних людей». Він також підкреслив, що розслідування цієї «великої трагедії і непростимої помилки» триває.

 

 

Попри те, що у перші дні після трагедії Іран не визнавав свою провину і намагався її приховати, Рухані наполягає, що зараз має бути проведене розслідування із покаранням конкретних винуватців.

 

"Подібний інцидент – це не те, що можна легко пропустити. Потрібне подальше розслідування", - заявив він.

 

За словами Рухані, тепер потрібно "ідентифікувати причини та витоки цієї трагедії та піддати (кримінальному) переслідуванню тих людей, хто здійснив цю непростиму помилку".

 

Окремим завданням він визначив запровадження таких змін у роботі ППО Ірану, які б гарантували не повторення подібної трагедії у майбутньому.

 

Як повідомляла УМ, Іран визнав, що український літак був збитий ракетою.

 

Раніше повідомлялося, що Україна отримала доступ до чорних скриньок літака МАУ, який розбився під Тегераном, та записів диспетчерів з центру управління польотами аеропорту іранської столиці.
 

Нагадаємо, раніше представник влади Ірану заявив, що розслідування авіакатастрофи літака МАУ може зайняти від одного до двох років. Також повідомлялося, що Тегеран має намір самостійно отримати дані самописців, що може зайняти до двох місяців.

 

У четвер кілька західних ЗМІ оприлюднили версію спецслужб США щодо падіння літака МАУ в Ірані. Вони підозрюють, що авіалайнер був помилково збитий іранською ракетою російського виробництва.

 

При цьому президент США Дональд Трамп сказав, що не вірить у версію технічної несправності літака МАУ. Офіційний представник уряду Ірану назвав брехливими  такі звинувачення.

 
Згодом прем’єр Канади Джастін Трюдо офіційно оголосив: літак МАУ збила іранська ракета російського походження. 
 
 

Літак МАУ розбився 8 січня. Він прямував з Тегерана до Києва. Попередньо причиною катастрофи називають технічні неполадки. Версія з терактом виключаєлася. На борту було 168 пасажирів і 9 членів екіпажу. З них - 11 українців.