Іран визнав: літак МАУ над Тегераном збила ракета

09:55, 11.01.2020
Іран визнав: літак МАУ над Тегераном збила ракета

Винних у збитті пасажирського літака обіцяютьнегайно передати військовому правосуддю (фото: AP)

Іран визнав, що літак "Міжнародних авіаліній України" 8 січня збили іранські військові помилково. Про це йдеться в доповіді генштабу збройних сил Ірану, пише агентство IRNA.
 
У заяві генштабу зазначено, що під час катастрофи, яка сталася за кілька годин після обстрілу Іраном військових баз США в Іраку, значно зросла кількість польотів американських військових літаків.
 
"Ця обставина стала причиною підвищеної чутливості серед підрозділів протиповітряної оборони. Унаслідок людської помилки, випадково, цей літак було збито, що, на жаль, призвело до загибелі співвітчизників та іноземних громадян", - заявили в генштабі.
 
У відомстві додали, що український лайнер наблизився до одного з важливих об'єктів іранського Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) і "за формою та висотою польоту був схожий на ворожий об'єкт".
 
Як повідомляє канал Press.TV, у генштабі також заявили, що в момент інциденту збройні сили Ірану перебували в стані підвищеної готовності.
 
Відомство підкреслило, що винних у збитті пасажирського літака буде негайно передано військовому правосуддю.
 
Раніше повідомлялося, що Україна отримала доступ до чорних скриньок літака МАУ, який розбився під Тегераном, та записів диспетчерів з центру управління польотами аеропорту іранської столиці.
 

Нагадаємо, раніше представник влади Ірану заявив, що розслідування авіакатастрофи літака МАУ може зайняти від одного до двох років. Також повідомлялося, що Тегеран має намір самостійно отримати дані самописців, що може зайняти до двох місяців.

 

У четвер кілька західних ЗМІ оприлюднили версію спецслужб США щодо падіння літака МАУ в Ірані. Вони підозрюють, що авіалайнер був помилково збитий іранською ракетою російського виробництва.

 

При цьому президент США Дональд Трамп сказав, що не вірить у версію технічної несправності літака МАУ. Офіційний представник уряду Ірану назвав брехливими  такі звинувачення.

 
Згодом прем’єр Канади Джастін Трюдо офіційно оголосив: літак МАУ збила іранська ракета російського походження. 
 
 

Літак МАУ розбився 8 січня. Він прямував з Тегерана до Києва. Попередньо причиною катастрофи називають технічні неполадки. Версія з терактом виключаєласяНа борту було 168 пасажирів і 9 членів екіпажу. З них - 11 українців.