Пристайко: Іран надав Україні доступ до чорних скриньок та деталей літака

09:39, 11.01.2020
Пристайко: Іран надав Україні доступ до чорних скриньок та деталей літака

Україна отримала доступ до чорних скриньок літака МАУ, який розбився під Тегераном, та записів диспетчерів з центру управління польотами аеропорту іранської столиці.

 

Про це заявив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко на брифінгу в Києві 10 січня.

 

До Тегерана вилетіло близько 50 українських представників, зазначив міністр.

 

"Вони технічними засобами намагаються реконструювати літак, щоб зрозуміти, що з ним сталося. Ми отримуємо повну співпрацю від іранської сторони. Іранська сторона допомагає нам, ми отримали доступ як до деталей літака, так і до місця падіння. Поліція забезпечує безпеку цього місця, хоча там від самого початку мали доступ місцеві, що ускладнювало розслідування", - сказав Пристайко.

 

"Зараз наша команда отримла доступ до чорних якщиків та записів диспетчерів з центру управління польотами в аеропорту Тегерана й нашими пілотами. Уся ця інформація наразі аналізується, ми не відкидаємо жодної версії", - додав він.

 

Нагадаємо, раніше представник влади Ірану заявив, що розслідування авіакатастрофи літака МАУ може зайняти від одного до двох років. Також повідомлялося, що Тегеран має намір самостійно отримати дані самописців, що може зайняти до двох місяців.

 

Як повідомляла УМ, у четвер кілька західних ЗМІ оприлюднили версію спецслужб США щодо падіння літака МАУ в Ірані. Вони підозрюють, що авіалайнер був помилково збитий іранською ракетою російського виробництва.

 
Згодом прем’єр Канади Джастін Трюдо офіційно оголосив: літак МАУ збила іранська ракета російського походження. 
 
 
Причиною катастрофи літака Boeing-737 "Міжнародних авіаліній України" в Ірані могла бути технічна неполадка, вважає держсекретар США Майк Помпео, але він не виключає й іншого варіанту