Наступного року визнати ПЦУ можуть іще 4 церкви – Епіфаній

18:00, 07.01.2020
Наступного року визнати ПЦУ можуть іще 4 церкви – Епіфаній

Митрополит Православної церкви України Епіфаній вважає, що наступного року ще 4 помісні православні церкви можуть визнати автокефалію ПЦУ.

 

Про це сказав в інтерв'ю Епіфаній телеканалу "Прямий".

 

"Я вірю і переконаний в тому, що в наступному році ми отримаємо також визнання декількох помісних православних церков. Я би не хотів називати детально, але це ті церкви, які публічно обговорюють це: і румунська, і кіпрська, і болгарська, і грузинська. Тобто вони дозрівають зараз. І я вірю, що в наступному році вони повинні долучитися до процесу визнання автокефалії Української православної церкви. Звичайно, що буде вестися боротьба, і вона ведеться",- зазначив він.

 

За словами митрополита, зараз є дуже багато протидії щодо визнання ПЦУ з боку не тільки Російської православної церкви, але й загалом з боку російської держави.

 

"Москва хоче призупинити той процес, який зараз відбувається загалом в православ’ї. Ми побачили, що інші церкви, дві церкви на початку визнали, і зараз до цього готуються й інші церкви. Тому є намагання з їхнього боку призупинити цей процес, провести якусь православну нараду і так далі. Але вони повинні розуміти одне: якщо буде скликана всеправославна нарада, то вона не може відбутися вже без нашої участі, тому що ми офіційно як церква внесені в диптих. Ми знаходимося в переліку серед інших церков. І тому без нас, без нашого відома вирішувати нашу майбутню долю вже не вдасться, як цього прагне Російська православна церква", - підсумував Епіфаній.

 

Як повідомляла УМ, рік тому Україна отримала Томос.

 

Церква Еллади стала першою після Вселенського патріархату з-поміж помісних православних церков світу, яка визнала незалежну ПЦУ та вступила з нею у міжцерковне спілкування.

 
Нагадаємо, 15 грудня 2018 року українські церкви об’єдналися у єдину Православну церкву України, її очолив митрополит Епіфаній. Представники Російської православної церкви (УПЦ МП) переважно відмовилися визнати її, але численні парафії переходять до ПЦУ.