Справа Шеремета: відвід судді Вовка у справі підозрюваного Антоненка не задовольнили

21:18, 13.12.2019
Справа Шеремета: відвід судді Вовка у справі підозрюваного Антоненка не задовольнили

(Фото: lb.ua)

Печерський районний суд Києва почав обирати запобіжний захід головному підозрюваному у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета - музиканту і військовому Андрієві Антоненку (Riffmaster).

 

Прокуратур попросив про взяття Антоненка під варту.

 

На розгляд справи був призначений суддя Сергій Вовк. Адвокат заявив йому відвід, але клопотання захисту відхилила інша суддя Світлана Шапутько, передає LB

 

"Цей самий слідчий суддя вирішував питання запобіжного заходу фігурантам кримінального провадження. На нашу думку, він сформував певне уявлення про їхню причетність [до злочину], оскільки прийняв рішення про обрання запобіжного заходу [Яні Дугарь]. Через це ми вважаємо, що слідчий суддя більше не є неупередженим, тому і був заявлений цей відві ", - пояснив мотивацію захисту адвокат Костянтин Татарченко.

 

Під час розгляду клопотання захисту Антоненко заявив, що до затримання взагалі не знав, хто такий Павло Шеремет, а у вечір перед вбивством взагалі був у Ворзелі під Києвом. "Був у лазні у Ворзелі, а потім шукав приміщення для концерту", - сказав Антоненко.

 

Він наголосив, що чоловік на відео, якого слідство назвало підозрюваним у вбивстві журналіста Шеремета, не він. "Звичайно, що це не я", - заявив Антоненко.

 

Нагадаємо, організатором убивства Павла Шеремета слідство вважає Андрія Антоненка (Riffmaster), який захоплений "ультранаціоналістичними ідеями" і культивує "велич арійської раси, розмежування суспільства за принципом національної приналежності". За версією поліції, вбивство білоруса Шеремета мало привернути увагу суспільства до націонал-радикальних ідей.

 

До свого задуму він залучив жительку Києва, волонтерку Юлію Кузьменко (Лиса) і контрактницю Яну Дугарь, а також кількох невстановлених осіб.

 

За версією слідства, саме Антоненко керував діями членів групи, розподілив між ними ролі, купив боєприпаси, забезпечив транспорт і вибрав час убивства. За Шереметом довго стежили, при цьому підозрювані для маскування нібито використовували перуки, сонцезахисні окуляри і змінний одяг.

 

За кілька днів до злочину одна з підозрюваних - Яна Дугарь - нібито двічі приходила на вулицю Івана Франка, щоб установити, де Шеремет паркує автомобіль. Після чого вночі 20 липня 2016 року Кузьменко в присутності Антоненка прикріпила до днища машини саморобну бомбу, для виготовлення якої була використана вибухівка "гексоген" з елементами ураження протипіхотної міни МОН-50 і електродетонатором із дистанційним управлінням.

 

Уранці того самого дня вона дочекалася, коли Шеремет сяде в машину, під'їде до перехрестя - й активувала вибуховий пристрій. У результаті вибуху журналіст отримав тяжкі травми і помер.

 

Дугарь обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту до 8 лютого 2020 року.