Два Бені не домовились: в Ізраїлі відбудуться треті за рік парламентські вибори

13.12.2019
Ізраїльський Кнесет 12 грудня ухвалив рішення про саморозпуск і призначив нові парламентські вибори на 2 березня 2020 року.
 
Опівночі 12 грудня в країні сплив термін формування коаліції в Кнесеті, але до цього ні Біньямін Нетаньяху, ні Бені Ганц, ні депутати не змогли домовитись та сформувати правлячу коаліцію.
 
Таким чином, наступні вибори стануть уже третіми в Ізраїлі за останній рік, нагадує «Радіо «Свобода».
 
У квітні 2019 року в Ізраїлі відбулися вибори, за підсумками яких партія «Лікуд» прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньягу і опозиційна «Кахоль-Лаван» («Біло-сині») Бені Ганца здобули по 35 місць у парламенті, який нараховує 120 депутатів.
 
Прем’єр не зміг вчасно сформувати урядову коаліцію, після чого Кнесет вперше в історії Ізраїлю призначив повторні парламентські ви­бори. Вони відбулися 17 вересня.
 
На цих виборах блок Бені Ганца «Кахоль-Лаван», отримавши 33 зі 120 мандатів, став найсильнішою парламентською силою.
 
«Лікуд» Нетаньяху посів друге місце, отримавши 32 мандати. Однак жодна з партій разом iз їхніми союзниками не має більшості в 61 мандат, необхідної для формування уряду Ізраїлю.
 
Три тижні, що були відведені для формування коаліції, були позначені скандалами. Чинному прем’єрові Нетаньяху 21 листопада були пред’явлені звинувачення в шахрайстві, корупції та зраді.