У козацькому Ніжині висвятили в єпископи сепаратиста

11.12.2019
У козацькому Ніжині висвятили в єпископи сепаратиста

Той самий Каліннік. (Фото з сайта risu.org.ua.)

Свято-Успенська Почаївська лавра під егідою УПЦ Московського патріархату залишається осередком антиукраїнських настроїв і відповідної діяльності.
 
 
Не так давно її представники їздили в Москву вітати з днем народження очільника російської церкви Кирила.
 
 
А цієї неділі намісник, митрополит Почаївський Володимир (Мороз), та ректор Почаївської семінарії, архієпископ Шумський Іов (Смакоуз), засвідчили свою позицію і «вірність», узявши цієї неділі участь у фактично таємній висвяті в єпископи священника-сепаратиста з Криму Калінніка (Костянтина) Чернишова.
 
 
Про це повідомив на своїй сторінці у «Фейсбуцi» архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря). Згідно з даними сайта «Миротворець», Каліннік свого часу активно сприяв анексії Криму — проводив антиукраїнську агітацію, розмістив склад зброї для «самооборони Криму» на території храму святого Пророка Івана Хрестителя в селі Затишне, настоятелем якого був, відтак від нової кримської «влади» отримав медаль «За захист Криму».
 
Для церковного ритуалу рукоположення обрали чомусь Миколаївський собор славного козацького міста Ніжин на Чернігівщині. Ось що пише з цього приводу архієпископ Євстратій: «Чорна рада». Таку назву має відомий історичний роман Пантелеймона Куліша про однойменну подію червня 1663 р., що відбулася на околицях Ніжина та знаменувала собою черговий виток упокорювання Московією козацької України.
 
Ще з Ніжином пов’язане ім’я протопопа Максима (у чернецтві — Мефодія) Филимоновича, який у другій половині XVII ст. за прислужництво Московії незаконно був висвячений там на єпископа, намагався захопити владу в Київській митрополії, за що був проклятий Вселенським патріархом. І ось сьогодні, ніби продовжуючи цю ганебну лінію, в Ніжинському козацькому Миколаївському соборі (збудованому якраз за 10 років до тієї самої «Чорної ради», після якої в ньому присягав царю гетьман Брюховецький) — було зроблено «єпископом Бахчисарайським» такого собі Калінніка Чернишова.
 
Каліннік відомий тим, що активно сприяв окупації Криму Російською Федерацією навесні 2014 р., за що отримав відзнаку від окупантів і нею вельми похвалявся. Ще майже чотири роки тому в Лаврі його обрали на «вікарного єпископа» в Крим, але через розголос у пресі — досі побоювалися висвячувати, бо такого кандидата могли просто заарештувати як пособника окупантів. Більше про «героя» можна прочитати навіть у російському джерелі: https://diak-kuraev.livejournal.com/1103972.html
 
І от тепер вирішили, що «час прийшов». Мабуть, із Росії дали добро, а тут на місці прорахували, що напередодні зустрічі в Парижі Українська держава не схоче скандалу з Москвою. Однак, мабуть, побоялися робити це у Києві, тож подалися до козацького Ніжина. Поближче до Крут. Поближче до Батурина. Щоби не просто зробити відвертого пособника окупантів єпископом — а ще й при цьому демонстративно показати «кто в домє хазяін».