Одеський синдром: у Лозовій знайшовся коледж без протипожежної сигналізації

11.12.2019
Після трагедії в Одесі Володимир Зеленський доручив Кабміну перевірити системи протипожежної безпеки в усіх дитячих садках, навчальних закладах, гуртожитках та інших місцях, де є велике скупчення людей.
 
На Харківщині першу інспекцію провели у вищому коледжі мистецтв, дитячо-спортивній школі «Юність» та навчально-виховному комбінаті №10, що розташовані в місті Лозова.
 
Проблеми знайшлися скрізь, але у найгіршому стані виявився коледж, який перебуває у підпорядкуванні Харківської обласної ради. 
 
За словами інспекторів, тут узагалі відсутня протипожежна сигналізація. Кошти на неї керівництво закладу вже просить кілька років поспіль. Ціна питання — 1,8 мільйона гривень.
 
«Я вже вдруге відвідую заклад обласного підпорядкування, і він у гіршому стані, ніж той, який фінансується за рахунок місцевих коштів. Це є великою проблемою, — прокоментував ситуацію голова ХОДА Олексій Кучер. — Я зараз буду з’ясовувати, чому так відбувалося, чому керівництво області не реагувало. Будемо робити висновки. Звісно, що вже мені виправляти те, що відбувається тут. Найближчим часом відреагуємо. Так не може бути, щоб діти фактично перебували в небезпеці».
 
Усього буде перевірено 3000 тисячі закладів області. До інспекції залучили дві сотні співробітників ДСНС. 
 
До речі, Харків має власний сумний досвід відновлення навчального закладу після пожежі.
 
У серпні минулого року через ремонтні роботи загорівся дах корпусу інженерно-педагогічної академії. Старий особняк мав багато дерев’яних конструкцій, що лише посилювало розповсюдження вогню. У результаті полум’я охопило площу в півтисячі квадратних метрів.
 
Після цього випадку у ВНЗ вирішили зміцнити систему протипожежної охорони, витративши на цей проект 400 тисяч гривень. Утiм дах четвертого корпусу й понині відремонтувати не вдалося, оскільки пам’ятка архітектури потребує окремого проєкту для реставрації та чималих коштів.