«Друзі України» у ЄП перед «нормандським самітом» звернулись до Німеччини та Франції

15:00, 08.12.2019
«Друзі України» у ЄП перед «нормандським самітом» звернулись до Німеччини та Франції

Група друзів України у Європарламенті перед «нормандським» самітом звернулася до Франції та Німеччини із закликом сприяти визволенню всіх українських політв’язнів у РФ, а компанію Apple закликала відкоригувати позначення Криму відповідно до міжнародного права.
 

Про це повідомив посол України у Королівстві Бельгія, представник України при ЄС Микола Точицький у Twitter.

 

«Вдячний Групі друзів України в Європарламенті та його керівнику Петрасу Ауштрявічюсу за потужне послання підтримки», - йдеться у дописі.

 

Посол також опублікував фотокопії двох звернень європарламентаріїв. Це, зокрема, лист до Німеччини та Франції із закликом до негайного звільнення всіх українських в’язнів, захоплених Росією, а також лист до Apple "із нагадуванням, що Крим – це Україна, і міжнародне законодавство має цінуватися вище за вигоду", уточнив український дипломат.

 

Зокрема, у зверненні до президента Франції Емманюеля Макрона та канцлера Німеччини Ангели Меркель європейські політики подякували за зусилля з посередництва між РФ і Україною у пошуку рішення для мирного врегулювання конфлікту на Сході України з повною повагою до територіальної цілісності України.

 

«Цим листом ми хотіли б підкреслити важливість продовження зусиль на основі успіху з обміном ув’язненими, який був проведений 7 вересня 2019 року. Враховуючи вашу роль у процесі мирних переговорів, ми закликаємо до безумовного та повного обміну в’язнями, які все ще залишаються, у якнайкоротші терміни. Ми переконані, що такий обмін в’язнями міг би створити ґрунтовні та сприятливі умови для подальших мирних переговорів та посилити гуманітарний вимір у врегулюванні конфлікту», - йдеться у зверненні.

 

У тексті другого листа зазначається, що рішення Apple показувати Крим "російським" для користувачів у РФ є тривожною поступкою впливу уряду Росії.

 

"Стирання територіального суверенітету в умовах геополітичного конфлікту є дуже тривожним – міжнародне право має цінуватися вище, ніж прибуток… Наше повідомлення є чітким: жодна країна не може бути вище міжнародного верховенства права, тому викликає тривогу те, що такі приватні компанії, як Applе, готові підривати зазначені закони задля підтримання споживчих відносин з РФ", – наголошується в посланні.

 

Європейські парламентарії закликали компанію відкоригувати позначення Криму відповідно до міжнародного права, нагадавши про страждання кримчан після анексії півострова Росією. Зокрема, кримський режисер і активіст Олег Сенцов, який став лауреатом премії Сахарова-2018 "За свободу думки", провів п’ять років у несправедливому ув’язненні, а багато інших кримських політичних в’язнів залишаються ув’язненими в РФ за сфабрикованими справами.

 

Як повідомляла УМ, Нагадаємо, посольство України в США невідкладно звернулося до керівництва американської компанії Apple із закликом виправити некоректне позначення Криму як частини Росії у додатках компанії.

 

Так, міністерство фінансів США, поінформоване українською стороною щодо некоректного позначення Криму як частини Росії у додатках компанії Apple, буде здійснювати оцінку того, чи потрапляють дії компанії під чинний санкційним режим США.

 

В свою чергу, американська корпорація Apple почала проводити аналіз політики визначення спірних територій на тлі ситуації з позначенням окупованого Криму в додатку “Погода” на території Росії. 

 

  •