Столтенберг висловився про членство України в НАТО

17:03, 03.12.2019
Столтенберг висловився про членство України в НАТО

Північноатлантичний альянс не встановлює терміни для вступу України в альянс, але між "нічим" і повноцінним членством лежить довгий шлях.

 

Про це заявив Генеральний секретар НАТО Йєнс Столтенберг на конференції NATO Engages, яка проходить напередодні зустрічі лідерів НАТО в Лондоні.

 

"НАТО вирішила на саміті в Бухаресті в 2008 році, я сам там був, на іншій посаді, я пам'ятаю, ми вирішили, що Україна і Грузія стануть членами НАТО. Це рішення залишається в силі. У той же час ми не встановлюємо точний розклад. Зараз ми концентруємося на тому, як ми можемо допомогти Грузії й Україні рухатися в напрямку євроатлантичної інтеграції, здійснення реформ, модернізації інститутів оборони і безпеки", - заявив генеральний секретар НАТО.

 

За його словами, на сьогодні присутність НАТО в Грузії більше, ніж будь-коли раніше.

 

"Ми працюємо як з Грузією, так і з Україною. І я думаю, що є довгий шлях між повноцінним членством і нічим. Те, що ми робимо, це те, як ми допомагаємо Грузії й Україні рухатися в напрямку НАТО, ми також розвиваємо співпрацю - це добре для Грузії та України, але це також добре для НАТО", - додав Столтенберг.

 

Нагадаємо, глава МЗС України Вадим Пристайко під час переговорів на полях зустрічі лідерів країн НАТО в Лондоні сподівається на допомогу союзників у врегулювання конфлікту на Донбасі. 

 

"Я навіть вигадав слово – Ruxit. Це не має відношення до Brexit. Ми хочемо, щоб Росія залишила Україну. Цього ми намагаємося досягти. А чи допоможуть нам зустрічі тут, ми подивимося, сподіваємося на це", - сказав Пристайко.

 

У Лондоні 3-4 грудня проходить дводенна зустріч лідерів НАТО, приурочена до 70-річчя заснування Альянсу, який нині налічує 29 членів.

 

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко бере участь у конференції NATO Engages, яка проходитиме паралельно із зустріччю лідерів Альянсу в Лондоні 3 грудня, попри попереднє рішення МЗС цього не робити.

 

Цьогорічна зустріч лідерів НАТО затьмарена суперечкою між Францією і Туреччиною і триваючими дискусіями про гроші.

 

Минулого місяця президент Франції Еммануель Макрон заявив про "смерть мозку" НАТО, зазначивши, що члени Альянсу більше не співпрацюють щодо ряду ключових питань. Пізніше президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган відреагував на це різкою заявою, порадивши Макрону самому "перевірити голову".

 

Президент США Дональд Трамп у свою чергу неодноразово звинувачував європейських союзників у недостатньому вкладі в спільну оборону.