Американська преса закликає Трампа змінити політику щодо України

03.12.2019
Американська преса закликає Трампа змінити політику щодо України

Малюнок з сайта 24tv.ua.

«Радіо «Свобода» в огляді світової преси акцентує увагу на статті в наближеній до урядових кіл США газеті «Вашингтон Пост» під назвою «Шкода, яку заподіяно Україні».
 
 
Вашингтонська газета зазначає, що впродовж багатьох років серед політичних пріоритетів США була потужна підтримка України, яка зараз опинилася на передовій стримування російської агресії у Європі.
 
 
Але той хаос, наголошується в статті, в який занурив президент США Дональд Трамп українсько-американські відносини, створив «дипломатичний вакуум». 
 
Буквально кожен чільний посадовець, iдеться далі, який працював у царині цих стосунків упродовж останніх двох років, або подав у відставку, або надавав свідчення в ході слухань у рамках розслідування щодо процедури імпічменту, відтак зазнав гострої критики президента Трампа.
 
Вашингтонське видання зазначає, що Зеленського й надалі не запрошують до Білого дому на зустріч, яку Трамп висував в обмін на політичні послуги.
 
А ще, додає автор, сам Трамп і надалі повторює фальшиві звинувачення проти України щодо ролі Києва у втручанні у вибори 2016 року, навіть після того, як йому пояснили, що все це вигадка російських спецслужб.
 
А держсекретар Помпео, пише «Вашингтон Пост», який мав би врятувати українсько-американські стосунки, натомість закликає навіть розслідувати «всю цю брехню, яка надходить iз Москви». Все це серйозним чином послаблює позицію президента Зеленського, надто напередодні зустрічі з Путіним, канцлером Меркель i президентом Макроном, яка має відбутися 9 грудня.
 
Газета додає: цілком імовірно, що і Меркель, і Макрон тиснутимуть на українського президента, аби той пішов на поступки російському керманичу, тому що укладена угода дозволить Франції та Німеччині відновити відносини Європи з Росією.
 
Сам Путін, iдеться у статті, хотітиме, аби Зеленський пішов на компроміс у питанні українського суверенітету щодо територій Східної України, окупованих Росією. Все це, на думку видання, завдасть шкоди українській незалежності й надіям Києва на інтеграцію з Заходом. 
 
Вашингтонське видання насамкінець пише, що у Конгресі США й надалі залишається сильна підтримка України, зокрема й серед республіканців, які захищають Трампа.
 
Ці політики, на думку видання, мають чинити тиск на президента та держ­секретаря із закликами пожвавити підтримку України. Надзвичайно важливим для США є показати, що Вашингтон і надалі налаштований на підтримку незалежності України.