Олега Бахматюка оголосили в розшук

14:22, 22.11.2019
Олега Бахматюка оголосили в розшук

Кінцевого власника VAB банку Олега Бахматюка оголосили у національний розшук.

 

Про це йдеться на сайті Міністерства внутрішніх справ.

 

Як зазначається, Національне антикорупційне бюро розшукує Олега Бахматюка, який народився 14.08.1974.

 

  Як повідомляє Інтерфакс-Україна, сам Бахматюк стверджує, що знаходиться за кордоном у справах і готовий спілкуватися з правоохоронними органами через адвоката або по відеозв'язку.

 

“Це чергова маніпуляція. Наші міжнародні адвокати здивовані такою позицією. Є адвокати, є мої права як громадянина України. Ми готові спілкуватися зі слідчими, надавати документи. Хочемо розуміння процесу і конструктивного діалогу”, - сказав Бахматюк.

 

Також бізнесмен додав, що йому не пред’являли звинувачення і він не отримував повістку.

 

“Не можна вручати підозру, просто вивішуючи її на стовпа”, - прокоментував Бахматюк свою позицію щодо заочної підозри від НАБУ.

 

Нагадаємо, колишній власник двох банків "Фінансова ініціатива" та "VAB Банк" Олег Бахматюк винен державі 29,3 мільярда гривень.

 

Як повідомляла УМ, 14 листопада Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід у вигляді застави на суму 5 мільйонів гривень колишньому першому заступнику голови Нацбанку Олександру Писаруку

 

12 листопада ексдиректорку з банківського нагляду НБУ та заступника глави правління VAB Банку взяли під варту.

 

Читайте також: Смолій перервав закордонне відрядження через інформацію про затримання посадовців Нацбанку

 

Як повідомляла УМ, 11 листопад увечері НАБУ затримало екс-заступника голови Національного банку Олександра Писарука. Причина — можливі зловживання у справі щодо збанкрутілого банку Олега Бахматюка.  

 

Члени правління Національного банку України готові виступити поручителями для колишніх працівників НБУ.

Екс-голова Національного банку Валерія Гонтарєва каже, що затримання НАБУ голови правління Райффайзен Банку Олександра Писарука  є посиленням терору з боку влади.

 

Олександр Писарук в 2014-2015 роках працював першим заступником глави Національного банку і відповідав за банківський нагляд. Тоді НБУ очолювала Валерія Гонтарєва. 

 

У жовтні 2014 року Нацбанку виділив ВіЕйБі Банку, який належить власнику аграрного холдингу "Укрлендфармінг" Олега Бахматюка, стабілізаційний кредит на суму 1,2 млрд грн. В листопаді 2014 року Нацбанк визнав банк неплатоспроможним і ввів тимчасову адміністрацію.

 

Справу Бахматюка НАБУ почало розслідувати в жовтні 2016 року. Детективів зацікавив факт виділення Нацбанком у жовтні 2014 року 1,2 млрд грн ПАТ "ВіЕйБі банк" як стабілізаційного кредиту для фінансового оздоровлення банку.

 

Слідчі бюро вийшли на фінішну пряму, але генпрокурор Юрій Луценко вирішив віддати справу в поліцію. Сто томів кримінальної справи щодо зловживань у "ВіЕйБі банку" зберігалися поліцією у підвалі стороннього підприємства і були затоплені.

 

Як повідомив екс-нардеп Сергій Лещенко, серед затриманих - екс-перший заступник голови НБУ Писарук, який після звільнення з Нацбанку працював у МВФ, а нещодавно очолив найбільший в Україні банк з іноземним капіталом Райффайзен Банк Аваль. За його словами, Писарука, затриманого напередодні НАБУ, відпустили в ніч на вівторок після оголошення підозри, запобіжний захід оберуть у вівторок. 

 

За даними джерела, наразі Писарук проводить консультації з адвокатами.

 

Крім того, інше джерело уточнило, що серед семи затриманих четверо працівників VAB Банку.