«Розведення» на Донбасі: російськи окупанти продовжують гатити по захисниках України

22.11.2019
«Розведення» на Донбасі: російськи окупанти продовжують гатити по захисниках України

Нацгвардійці здатні протистояти загрозі. (Фото пресслужби Операції об’єднаних сил.)

Незважаючи на так зване «розведення» військ, російські окупанти продовжують гатити по наших захисниках: 20 листопада збройні формування Російської Федерації сім разів порушили режим припинення вогню. 
 
 
Противник обстрілював позиції українських підрозділів із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 82 мм, озброєння БМП, гранатометів різних систем та стрілецької зброї, з великокаліберними кулеметами включно.
 
 
У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» російські окупаційні війська здійснили чотири обстріли: неподалік Березового, поблизу Пищевика, біля Талаківки та неподалік Мар’їнки.
 
У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» зафіксовано три ворожих обстріли: поблизу Південного, неподалік Гладосового та біля Новотошківського.
У середу поранень внаслідок цих обстрілів зазнали сім військовослужбовців зі складу ЗСУ. 
 
Тоді як Україна всіма можливими дипломатичними шляхами намагається досягнути миру, російські окупанти цинічно порушують будь-які домовленості. Так, українська сторона на одній із ділянок учора двічі запитувала «Тишу» для надання допомоги пораненим. І хоча збройні формування Російської Федерації давали на це згоду, але підступно продовжували вести вогонь по наших позиціях.
 
Станом на 7 годину 21 листопада російські окупаційні війська вогневої активності не проявляли, втрат не зафіксовано.
 
Додамо, що на ділянці розведення №1 (Станиця Луганська) на 20 листопада всі будівельні роботи з відновлення моста завершені, але його відкриття для пішохідного руху планується лише через два дні. Цю ділянку під час робочої поїздки відвідав президент Володимир Зеленський.
 
Тривають заходи на ділянці розведення №2 (неподалік Золотого-4 Луганської області) щодо демонтажу заявлених фортифікаційних споруд. У середу демонтовано один бліндаж, окрім того, виявлено та знешкоджено сім вибухонебезпечних предметів (ВНП).
 
На ділянці розведення №3 (біля Богданівки та Петрівського Донецької області) за графіком завершено процес очищення територій від вибухонебезпечних предметів. Загалом за час робіт співробітники ДСНС України обстежили 30 гектарів території та вилучили 158 ВНП. У четвер, 21 листопада, із 12:00 на цій ділянці розпочнуться заходи з демонтажу фортифікаційних споруд та інших об’єктів військового призначення.
 
Зауважимо, що представники організації з гуманітарного розмінування The HALO Trust в Україні провели заняття щодо протимінної діяльності для бійців Нацгвардії зі складу Об’єднаних сил.
 
«Основна мета такого інформування — це безпека як самих військовослужбовців при виконанні службово-бойових завдань, так і інформування цивільного населення за допомогою військовослужбовців у районах, куди наш персонал не має доступу», — зазначив координатор програми The HALO Trust в Україні Богдан Глуховатий.
 
Нацгвардійців ознайомили з поняттям гуманітарного розмінування, основними компонентами протимінної діяльності. Зокрема, як розпізнати небезпечну територію, що робити в разі виявлення небезпечної знахідки і якими можуть бути фізичні та психологічні наслідки необережного поводження з вибухонебезпечними предметами.