День порожніх стільців: по всьому світу активісти виступають на підтримку полоненого «ДНР» Асєєва

19.11.2019
День порожніх стільців: по всьому світу активісти виступають на підтримку полоненого «ДНР» Асєєва

У Лондоні до флешмобу ПЕН-клубу на підтримку журналіста Станіслава Асєєва приєднався Олег Сенцов.

У різних країнах пройшли акції на підтримку ув’язенного російськими бойовиками «ДНР» українського журналіста Станіслава Асєєва.
 
 
Учасники руху #FreeAseyev, який стартував 15 листопада, закликають не забувати про справи ув’язнених письменників та журналістів і використовувати кожну навіть найменшу нагоду, аби домогтися звільнення незаконно заґратованих провідників правдивої інформації, невигідної антидемократичним режимам.
 
 
У Києві пройшов День солідарності з політв’язнем Станіславом Асєєвим. Підтримали ув’язненого, зокрема, колишні бранці Кремля, ведучою події була Яніна Соколова.
 
 
Вона нагадала, що журналіста, який залишався на підконтрольній сепаратистам території, щоб писати про події, які там відбуваються, — спочатку тримали у полоні, а 22 жовтня т. зв. суд терористичної «ДНР» виніс йому вирок: 15 років тюрми.
 
«Стас перебуває у пекельних умовах, — акцентувала Яніна Соколова.  — Він писав свої сюжети про терористів, розповідав про сепаратизм і військові злочини проти українців. Я думаю, ви здогадуєтеся, яке ставлення до таких, як Стас, у сепаратистів. Тому треба звільнити його якомога швидше». 
 
На сцені встановили символічний порожній стілець, де мав сидіти журналіст, який потрапив під арешт. Таких стільців було кілька — у пам’ять про авторів, які не могли бути присутніми через арешт, переслідування або зникнення.
 
Нагадаємо, що з кінця 
80-х років ХХ століття з ініціативи Міжнародного ПЕН-клубу щороку саме 15 листопада відзначають як «День ув’язненного письменника або День порожніх стільців». Саме порожні стільці на правозахисних акціях у цей день символізують людей, які не можуть фізично бути там через арешт, переслідування або зникнення.
 
У Нью-Йорку аналогічна акція пройшла біля Генерального консульства Росії, її організаторами стали активісти американського ПЕН-клубу (PEN America). Журналісти, письменники та представники ПЕН-клубу скандували: «Свободу Асєєву» й читали вголос уривки з публіцистичних творів журналіста, в яких зображено життя в окупованому Донецьку.
 
У Лондоні до флешмобу ПЕН-клубу на підтримку журналіста Станіслава Асєєва приєднався Олег Сенцов, український режисер та колишній бранець Кремля, який приїхав у Британію для привертання уваги до проблеми ув’язнених Кремлем та їхніми посіпаками громадян України.
 
«Ми згадуємо Станіслава Асєєва та всіх письменників i журналістів, які не можуть бути з нами, бо їх несправедливо запроторили до тюрми, затримали або вбили через те, що вони відстоювали своє право на свободу слова», — сказала президент PEN America письменниця Дженніфер Еган. 
 
«Я вражена статтями Асєєва, — заявила журналістка Енн Купер. — Дуже важливо, щоб Станіслав знав, що він не забутий, його підтримують не лише в Україні, а й в усьому світі. Адже через його арешт люди втратили можливість дізнаватися правду про життя на окупованій території».
 
«Необхідно нагадувати про ситуацію на Донбасі в той час, коли вся преса зайнята імпічментом президента США, — впевнена директор євразійських програм американського ПЕН-клубу Поліна Ковальова. — І щоб Трамп більше ніколи й не думав про затримку військової допомоги для України. Асєєв був одним iз небагатьох, хто доносив правдиву інформацію з окупованого Донбасу. Важливо, щоб весь світ бачив, що там відбувається».
 
«Тиск міжнародної спільноти на Росію є критично важливою умовою для звільнення всіх громадян України, які залишаються заручниками Кремля у Російській Федерації або на тимчасово окупованих територіях України, — заявив у своєму виступі під час засідання Постійної ради ОБСЄ постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євген Цимбалюк. — Усіх причетних до арешту Асєєва треба негайно притягнути до відповідальності згідно з Кримінальним кодексом України».
 
Нагадаємо, Станіслав Асєєв працював в окупованому Донецьку під псевдонімом Станіслав Васін, друкувався у газеті «Дзеркало тижня», журналі «Український тиждень» i сайті «Радіо «Свобода». Першого жовтня йому виповнилося 30. Народився в Донецьку. Закінчив школу в Макіївці. У 2010 році — Донецький державний інститут інформатики і штучного інтелекту, факультет філософії і релігієзнавства, у 2012 році — магістратуру Донецького національного технічногоуніверситету, факультет комп’ютерних наук і технологій, отримав диплом магістра релігієзнавства з відзнакою.
Із 2014-го, коли з’явилася самопроголошена  сепаратистська «ДНР», вважав своїм обов’язком залишатися в Донецьку й об’єктивно описувати події, які там відбуваються. На зв’язок iз колегами виходив востаннє 2 червня 2017 року. Через півтора місяця, 16 липня 2017 року, бойовики повідомили, що блогер затриманий за звинуваченням у «шпигунстві». Цьогоріч 22 жовтня в «ДНР» оголосили про його ув’язнення на 15 років.