Шпигуни Росії могли перехопити розмову Трампа про Україну - CNN

09:53, 15.11.2019
Шпигуни Росії могли перехопити розмову Трампа про Україну - CNN

Існує велика ймовірність того, що розмову по мобільному телефону влітку між послом США в ЄС Гордоном Сондлендом, який перебував в Україні, та президентом Дональдом Трампом прослуховували служби розвідки багатьох зарубіжних країн, зокрема Росії.

 

Про це декілька колишніх американських чиновників заявили CNN.

 

"Якщо це правда, дзвінок по мобільному телефону між послом Сондлендом та президентом Трампом є грубим порушенням традиційних практик контррозвідки, про які представники національної безпеки неодноразово повідомляють всім - зокрема послам політичного призначення, таким як Сондленд", - вважає Марк Полімеропулос, колишній офіцер ЦРУ, який наглядав за операціями в Європі та Росії, перш ніж піти у відставку цього літа.

 

"Я не можу пригадати за свою кар'єру, коли посол у високо контррозвідувальному середовищі, як Київ, мав би таку незахищену розмову з президентом. Це просто не повинно відбуватися", - сказав він.

 

Білл Тейлор, провідний американський дипломат в Україні, під час першого публічного слухання про імпічмент в середу розповів, що член його штабу, який супроводжував Сондленда на зустрічах у Києві, бачив, як посол дзвонить Трампу зі свого мобільного телефону та підслухав, що президент запитує про певні "розслідування".

 

Залишається незрозумілим, чи був зашифрований мобільний телефон Сондленда, але американські посли зазвичай не мають такого типу захисту на своїх мобільних пристроях, вважають нинішні та колишні урядові чиновники США.

 

Як відомо, у середу, 13 листопада, в Палаті представників США відбулися перші публічні слухання в контексті розслідування з імпічменту президента США Трампа.
 
Нагадаємо, у США оголосили про запуск процедури імпічменту президенту Дональду Трампу через ймовірний тиск на президента Володимира Зеленського під час телефонної розмови.
 
Президент України Володимир Зеленський каже, що адміністрація Білого дому не висувала умови для його зустрічі з американським президентом Дональдом Трампом. 
 
А сам Трамп заявив, що телефонував Зеленському на прохання міністра енергетики Ріка Перрі.
 
Нагадаємо, 25 вересня Білий дім оприлюднив текст телефонної розмови між президентом США Дональдом Трампом і президентом України Володимиром Зеленським.  У ній Зеленський каже, що наступний генпрокурор буде "стовідсотково його людиною" і займеться справою Байдена.

 

Коментуючи опубліковану стенограму, Трамп заявив, шо не чинив тиску на Зеленського. Сам Зеленський заявив, що не давав згоди на публікацію телефонної розмови із Трампом. Також він відмовився публікувати українську версію його розмови з Трампом

 

Демократка, спікерка Палати представників Ненсі Пелосі: "Публікація записів дзвінка Білим домом підтверджує, що мала місце поведінка президента, що підриває цілісність наших виборів, престиж посади, яку він обіймає, і нашу національну безпеку".

 

Після скандалу навколо розмови Трампа й Зеленського спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер подав у відставку