Червоний реванш: проєвропейський уряд Молдови відправили у відставку

15.11.2019
Червоний реванш: проєвропейський уряд Молдови відправили у відставку

Майя Санду йде. Хто посяде її місце?

Проєвропейський кабінет міністрів Молдови на чолі з Майєю Санду відправлений у відставку.

 

Парламент країни 12 листопада 63 голосами зі 101 ухвалив вотум недовіри уряду.

 

Ініціатором голосування виступила проросійська фракція соціалістів (екскомуністів) президента Ігоря Додона.

 

Набрати необхідну кількість голосів для прийняття рішення допомогли депутати від колишньої правлячої партії демократів, чий колишній лідер, експрем’єр та олігарх Влад Плахотнюк у червні цього року втратив владу в умовах кризи двовладдя та втік із країни. 

Комбінація рожевих та червоних 

Конфлікт у коаліції розгорівся навколо ви­борів нового генерального прокурора. Соціалісти звинуватили проєвропейський блок прем’єр-міністра у спробі одноосібно визначити кандидатуру генпрокурора. Прем’єр, у свою чергу, звинуватила коаліційних партнерів у тому, що вони «злякались незалежного прокурора», роз’яснює ситуацію агенція «Рейтер».
 
І цитує заяву Майї Санду: «Сьогодні стало зрозуміло, що йде боротьба між тими, хто хоче отримати контроль над правосуддям і прокуратурою, хто хоче збагачуватись, залишаючи Молдову в жебрацтві, і тими, хто захищає державні структури, виступає за незалежне правосуддя, економічне зростання, інвестиції, розбудову вільного та процвітаючого суспільства». 
 
Комбінація «рожевих» соціалістів та «червоного» президента Ігоря Додона з повалення прозахідного уряду країни вдалася. Це другий успіх Додона після нещодавнього обрання мером Кишинева проросійського політика. Тенденція очевидна: Молдова розвертається з прозахідного курсу на «червоний» проросійський. 
 
Наступного дня після повалення уряду Майї Санду президент Ігор Додон провів консультації зі всіма парламентськими фракціями, після яких заявив, що не бачить шансів на створення нової парламентської більшості з огляду на «діаметрально протилежні позиції сторін», цитує його слова молдавська інформагенція «Інетерлік». 
 
Глава держави зазначив, що коаліція могла бути створена між Партією соціалістів та блоком ACUM (політичний альянс проєвропейських правоцентристських партій, сформований у грудні минулого року для спільної участі в парламентських виборах у Молдові 24 лютого 2019 року), оскільки, як заявив президент, блок ACUM зайняв «неконструктивну» позицію і ультимативно заявляє, що знову наполягає на висуванні на посаду прем’єр-міністра свого лідера Майю Санду, яка виступає за відставку президента країни. 
 
Додон зазначив, що для затвердження нового уряду є три місяці, до 12 лютого 2020 року. Впродовж цього періоду він може не менше двох разів висувати кандидатуру на посаду нового прем’єр-міністра.
 
«Якщо його (висуванця президента. — Ред.) не підтримають, то відбудуться дострокові парламентські вибори, але ми зробимо все, щоб їх уникнути», — заявив президент. 
Також у середу, 13 листопада, Додон підписав указ про відставку уряду. Цей кабмін до складання присяги членами нового уряду буде виконувати лише функції управління громадськими справами.

Тривожний сигнал для реформ 

Водночас президент Ігор Додон зробив першу з двох згаданих спроб і призначив кандидатом на пост прем’єр-міністра країни Іона Кіку — колишнього міністра фінансів, а тепер — радника президента.
 
Згідно з підписаним указом, Іону Кіку доручено в 15-денний термін представити програму діяльності нового уряду та номінальний список членів сформованого ним кабміну. Додон зазначив, що висунутий ним кандидат — фахівець та технократ, він не належить до жодної партії і може впоратися з головними викликами країни. 
 
Першим на політичну ситуацію в Молдові відреагував Євросоюз. «Винесення вотуму недовіри уряду Республіки Молдова з питань, які стосуються процесу найму генерального прокурора, є тривожним сигналом для процесу реформ у країні», — йдеться в комюніке ЄС. «Ми будемо і надалі будувати наші відносини з Республікою Молдова на принципі поваги до верховенства права та демократичних стандартів», — зазначається в заяві ЄС. 
 
13 листопада Майя Санду, вже як експрем’єр, зустрілася з акредитованими в Молдові послами та представниками зовнішніх партнерів країни. Вона подякувала дипломатам за велику підтримку, надану її кабінету міністрів, підтримку реформи юстиції та фінансову допомогу Молдові. Вона закликала зовнішніх партнерів «і надалі, що б там сталося, продовжувати підтримувати реформу юстиції». 
 
За останніми подіями в Молдові уважно стежить Міжнародний валютний фонд, щоб оцінити можливі наслідки для програм, які підтримуються МВФ, і перспективи зовнішнього фінансування республіки. Про це заявив глава місії МВФ Рубен Атоян. Він подякував Майї Санду за рішучі заходи з просування реформ, які підтримуються фондом. 
 
У свою чергу, Асоціація європейського бізнесу (EBA) висловила занепокоєння у зв’язку з останніми подіями в Молдові, які можуть погіршити бізнесове та інвестиційне середовище та завадити інвесторам Євросоюзу ввійти на молдавський ринок.
 
У заяві ЕВА наголошується, що в умовах такої нестабільності інвестиційні апетити можуть бути перенаправлені на інші ринки. Також зазначається, що члени Асоціації європейського бізнесу зацікавлені в продовженні реформ, які започаткував уряд Майї Санду.