Четверта піррова перемога: нові парламентські вибори в Іспанії не дали надії на більшість

12.11.2019
Парламентські вибори в Іспанії, які відбулися в неділю, 10 листопада, були четвертими за останні чотири роки.
 
 
Але і цього разу вони не посприяли виходу країни із затяжної політичної кризи. 
 
 
Після підрахунку 100 відсоткiв бюлетенів, як повідомила в понеділок Іспанська державна телерадіомовна корпорація RTVE, на виборах перемогла Соціалістична робітнича партія чинного виконувача обов’язків прем’єр-міністра Іспанії Педро Санчеса.
 
 
Соціалісти здобувають 28% голосів виборців (120 мандатів, на три менше в порівнянні з попередніми виборами). 
 
Це вже друга поспіль перемога партії Санчеса на парламентських виборах — попереднього разу соціалісти здобули більшість у парламенті під час виборів у квітні цього року. Однак сформувати більшість їм буде складно, попереджають оглядачі.
 
На другому місці фінішувала консервативна Народна партія, яка дещо покращила свій результат у порівнянні з попередніми виборами. Її підтримали 20,82% голосів виборців, що дасть їй змогу стати другою за кількістю депутатів фракцією іспанського парламенту — 88 мандатів.
 
Утім, оскільки обидві партії ще до виборів виключили можливість утворення спільної коаліції, формування дієздатної більшості буде вкрай складним, пише інформаційна агенція dpa.
 
Також суттєво покращили свій результат на цих виборах, перемістившись iз п’ятої на третю позицію, правопопулісти з партії «Вокс» Сантьяго Абаскаля з 15,09%. Такий результат забезпечує їм від 52 місця у парламенті — майже вдвічі кращий показник, ніж було за підсумками квітневого голосування.
 
Лівий альянс «Подемос» у порівнянні з квітневими результатами суттєво втрачає (12,8%) і може розраховувати на 35 місць у парламенті.
 
Ще одна політична сила, яка катастрофічно втратила на цих виборах, — це ліберальна сила «Громадяни» Альберто Рівери, які здобули 6,79% голосів і замість 57 мандатів у квітні тепер отримають лише 10 парламентських крісел. Регіональна партія — Ліві республіканці Каталонії — має 2,98% і 8 мандатів.
 
Парламент нараховує 265 місць, а для формування уряду потрібно набрати більшість, 133 мандати. 
 
Нагадаємо, що 18 вересня в Іспанії оголосили дострокові вибори через відсутність більшості у парламенті. Ще у липні парламент не зміг повторно призначити Санчеса прем’єр-міністром країни — через це він залишався у статусі виконувача обов’язків голови уряду. Після невдалої спроби створити коаліційний уряд після квітневих виборів соціалісти розраховували здобути більшість на цих виборах і створити однопартійний уряд. Але це не вдалося.
 
«Ми просто зобов’язані цього разу сформувати прогресивний уряд, щоб розблокувати політичну ситуацію в нашій країні, — заявив Санчес після оголошення результатів виборів. — Ми закликаємо до діалогу всі політичні партії, окрім відомих своєю ненависницькою риторикою та антидемократичними позиціями».