Противники продажу землі перекрили дороги в кількох областях

12:19, 11.11.2019
Противники продажу землі перекрили дороги в кількох областях

Близько 300 фермерів заблокували рух трасою Харків-Сімферополь неподалік села Новобогданівка Запорізької області. Учасники акції протестують проти проведення земельної реформи та ринку землі.

 

Про це на свїй у Фейсбук-сторінці написав голова обласної організації Аграрного союзу України Анатолій Тиховод.

 

Протестувальники принесли з собою плакати «Не дамо продати землю», «Нема землі – нема України» та підготували інформаційні листівки для водіїв.

 

«Протестуємо проти введення ринку землі тільки тому, що розуміємо, що доступу до цього ринку українські аграрії, ані малі, ані середні не отримають. Законопроєкт передбачає до 250 тисяч гектарів в одні руки, що передбачає продаж державної землі, що не робить жодна країна цивілізована світу. Всі держави аграрні тільки накопичують державний земельний банк, а наша державна хоче розпродати…Іноземний капітал навіть через від’ємний відсоток отримає кошти, а у нас кредити – під 21 %. Якщо ми навіть отримаємо їх під 8-10%, то ми все одно не будемо конкурентоспроможні», – розповів Анатолій Тиховод.

 

Як повідомили УМ організатори, занепокоєння протестувальників також викликає потенційна корупційна складова, яка може виникнути при запровадженні ринку землі, та можливий продаж ділянок землі, що перебувають у довготривалій оренді фермерів та вже обробляються ними.

 

«Ми не можемо отримати землю в оренду, а ті, хто дав хабаря, має доступ до Держгеокадастру, отримують землю в оренду. Доки Україна не переможе на Сході, доки України не переможе корупцію, доки Україна не відшліфує все законодавство, надавати право купівлі земельних ділянок пайовиків має право тільки громада або сільська рада для того, щоб не порушувати стале землекористування», – додав Тиховод.

 

Аналогічні мітинги сьогодні заплановані в усіх областях України. Також акція протесту фермерів проти про проведення земельної реформи та відкриття ринку землі має відбутися 12 листопада під стінами Верховної Ради.

 

Як повідомляє Facebook-сторінка Всеукраїнської аграрної ради "на знак незгоди із цинічними діями влади у питанні земельної реформи аграрії вийшли зі своєю технікою до головних автомагістралей країни у 17 точках.

 

До акції протесту приєднались сільгоспвиробники у 13 регіонах – Вінницькій, Черкаській, Чернігівській, Тернопільській, Кіровоградській, Миколаївській, Хмельницькій, Житомирській, Одеській, Полтавській, Волинській, Рівненській, Львівській (областях)".

 

На Вінниччині аграрії протестують одразу у трьох районах: Вінницькому, Туьчинському, Козятинському.

 

 

У Чернігівській області акція проходить у с. Кіпті, на автодорозі М01, у Черкаській – поблизу  м. Умань, на автошляху Е95, та поблизу м. Жашків (поворот на село Тихий Хутір), на автошляху М05.

 

На Полтавщині мітингують на автошляху М03 побизу с. Чутове, на Одещині – на автотрасі поблизу селища Любашівка.

 

У Тернопіьській області перекрили дорогу поблизу села Романове Збаразького району, у Хмельницькій області – на автошляху Е50, поблизу села Прибузьке Хмельницького району, на Рівненщині – на автошляху М06, село Дядьковичі Рівненського району.

 

Як повідомляла УМ. відповідно до останніх соціологічних опитувань групи «Рейтинг», 73% українців не підтримують запровадження ринку землі. У вересні опитування про ставлення до ринку землі проводив фонд «Демократичні ініціативи». Відповідно до результатів цього опитування, 56% громадян підтримували право українців на продаж землі, а 28% були проти цього.

 

Зеленський запевнив аграріїв, що після земельної реформи купувати й продавати землі сільськогосподарського призначення зможуть тільки українські громадяни та вітчизняні компанії.

 

20 грудня 2018 року Верховна рада схвалила продовження мораторію на продаж земель сільгосппризначення до 1 січня 2020 року. Законопроект №9355-5 підтримав 231 народний депутат.

 

Зеленський розпорядився, щоб уряд підготував, а парламент ухвалив до 1 грудня законопроект про ринок земель сільськогосподарського призначення та скасував мораторій на продаж землі.

 

Раніше Зеленський обіцяв, що в поточному році в країні буде проведено земельну реформу, а в 2020 - запрацює ринок землі. Водночас повідомлялося, що у Зеленського планують продовжити мораторій на продаж сільгоспземлі до липня-2020.