У США порилюднили ще дві стенограми свдічень у справі про імпічмент Трампа

22:03, 08.11.2019
Комітети Палати представників США, які вели розслідування щодо імпічменту президента США Дональда Трампа, оприлюднили стенограми свідчень колишньої директорки з питань Європи та Євразії Ради національної безпеки США Фіони Гіл та директора з питань Європи цього ж органу полковника Александра Віндмана.
 
Відповідні документи оприлюднені на сайті Комітету.
 
У спільній заяві глав комітетів розповідається про значення оприлюднених свідчень для подальшого розслідування.
 
Так, Віндман розповів, що "телефонний дзвінок 25 липня 2019 року між Трампом і Зеленським призвів до того, що він негайно повідомив юристам Білого дому про своє занепокоєння щодо політичних розслідувань, на яких президент США наполягав у дзвінку".
 
"Віндман також повідомив комітетам, що "вимога" Трампа оголосити політично вмотивовані розслідування щодо громадянина США іноземною країною спонукала його зробити "моральне й етичне рішення" та змусила непокоїтися за те, що така дія може "підірвати національну безпеку США", - стверджується в заяві глав відповідальних за розслідування комітетів.
 
Фіона Гіл розповіла про занепокоєння серед високопосадовців Білого дому, в тому числі ексрадника Трампа з національної безпеки Джона Болтона, "щодо вжитих напередодні дзвінка 25 липня заходів, щоб змусити Україну відкрити згадані політично вмотивовані переслідування", а також свої намагання за вказівки Болтона повідомити про ці дії високопосадовцям Білого дому.
 
Нагадаємо, раніше було оприлюднено стенограму свідчень тимчасового повіреного у справах США в Україні Вільяма Тейлора, колишнього старшого радника Державного секретаря Майкла Маккінлі, експослині США в Україні Марі Йованович, ексспецпредставника Державного департаменту США по Україні Курта Волкера, посла США в ЄС Гордона Сондланда і заступника помічника Держсекретаря Джорджа Кента.
 
Публічні слухання у справі про імпічмент Трампа починаються 13 листопада. У цей день свої свідчення даватимуть Тейлор та Кент. Колишня послиня США в Україні Марі Йованович свідчитиме 15 листопада.
 
Як відомо, у США оголосили про запуск процедури імпічменту президенту Дональду Трампу через ймовірний тиск на президента Володимира Зеленського під час телефонної розмови.
 
Президент України Володимир Зеленський каже, що адміністрація Білого дому не висувала умови для його зустрічі з американським президентом Дональдом Трампом. 
 
А сам Трамп заявив, що телефонував Зеленському на прохання міністра енергетики Ріка Перрі.
 
Нагадаємо, 25 вересня Білий дім оприлюднив текст телефонної розмови між президентом США Дональдом Трампом і президентом України Володимиром Зеленським.  У ній Зеленський каже, що наступний генпрокурор буде "стовідсотково його людиною" і займеться справою Байдена.

 

Коментуючи опубліковану стенограму, Трамп заявив, шо не чинив тиску на Зеленського. Сам Зеленський заявив, що не давав згоди на публікацію телефонної розмови із Трампом. Також він відмовився публікувати українську версію його розмови з Трампом

 

Демократка, спікерка Палати представників Ненсі Пелосі: "Публікація записів дзвінка Білим домом підтверджує, що мала місце поведінка президента, що підриває цілісність наших виборів, престиж посади, яку він обіймає, і нашу національну безпеку".

 

Після скандалу навколо розмови Трампа й Зеленського спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер подав у відставку.