Сенцову вручили міжнародну премію Ukrainian ID Award

21:37, 21.10.2019
Сенцову вручили міжнародну премію Ukrainian ID Award

Колишньому українському політв’язню в Росії, режисеру Олегу Сенцову 21 жовтня вручили міжнародну нагороду Ukrainian ID Awards – «за незламну силу в боротьбі за ідеали свободи».

 

Про це повідомляє журналіст УМ.
 
 
Урочиста церемонія вручення відбулася в Українському домі в Києві. Олег Сенцов, отримавши нагороду, закликав не забувати про інших українських політв’язнів, яких досі утримують у Росії.
 
 
«100 людей у Росії, більшість із яких – кримські татари, і 227 людей у тюрмах Донбасу. І це як мінімум, можливо, більше. Путін звільнив найбільш медійних, найбільш відомих, щоб на нього це припинило тиснути. Я хочу, щоб ми продовжили всі разом тиснути, доки він не віддасть усіх. Дякую», – сказав він.
 
 
Олег Сенцов став першив лауреатом премії Ukrainian ID Awards, яку заснували в 2018 році за ініціативою громадянського суспільства під егідою Фонду гуманітарного розвитку України. На той момент він перебував у російській колонії.
 
 
Ukrainian ID Awards щороку вручається в Каневі на Тарасовій горі під час урочистої церемонії Міжнародного економічно-гуманітарного форуму Ukrainian ID. Передбачається, що цією нагодою відзначатимуть за значний внесок у розвиток економіки, гуманізацію суспільства та примноження культурного капіталу.
 
 
 

Як відомо, 7 вересня між Україною і Росією відбувся обмін утримуваними особами у форматі "35 на 35".

 

В Україну в рамках обміну прибули 35 українців, серед яких політв’язні Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Роман Сущенко, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Павло Гриб, Євген Панов, Артур Панов, Едем Бекіров, Олексій Сизанович, а також захоплені Росією біля Керченської протоки моряки.

 

Натоміть Росії були видані 35 засуджених, 11 з них були помилувані, 19-м скасовано запобіжний захід, двоє вже перебували на волі, одного було передано російській стороні раніше. Одним з переданих був Володимир Цемах.