Віктор Ющенко висловив співчуття з приводу смерті Володимира Муляви

13:37, 18.10.2019
Віктор Ющенко висловив співчуття з приводу смерті Володимира Муляви

Колишній президент Віктор Ющенко висловив співчуття з приводу смерті вченого, генерал-майора ЗСУ Володимира Муляви.

 

"І знову сумна новина… Від нас пішла людина справи і честі. Життєвий шлях Володимира Муляви був сповнений глибокої любові до рідної землі, наполегливої праці заради її процвітання", - написав у Фейсбук Віктор Ющенко.

 

Колишній президент нагадав, що Володимир Савелійович входив в створену у вересні 1991 року першим міністром оборони України Костянтином Морозовим групу зі створення Міністерства оборони України.

 

 

 

У послужному списку генерала Муляви є організація першої конференції «Внутрішня і зовнішня безпека України: Концепція української армії і пошуки шляхів її відродження» (2-3 лютого 1991). Він був головою організаційного комітету з підготовки, скликання та проведення 1-го з’їзду офіцерів України, конференції «Шляхи виходу України з економічної кризи». Розробив концепцію створення української армії шляхом мирної трансформації і реформування військ, дислокованих в Україні, в Збройні сили України, яка була оприлюднена 14 лютого 1988 року. Автор концепції створення соціально-психологічної служби для військовослужбовців. У 1992 році глава Народного Руху України В’ячеслав Чорновіл запропонував обрати Мулява гетьманом Українського козацтва, а після обрання вручив йому гетьманську булаву. У 1998 році Мулява став почесним гетьманом.

 

Мулява обирався до Верховної Ради України другого скликання (1994-98), де брав активну участь в ухвалені Конституції України.
Довгий час працював доцентом кафедри філософії Вінницького педагогічного інституту. За свою докторську дисертацію "Людина в індивіді: національне як реалізація людського роду в індивіді" переслідувався радянською владою та звинувачувався в "українському буржуазному націоналізмі".

 

Став організатором і президентом міжобласного філософського дискусійного клубу "Істина", на основі якого у 1988 був створений Народний фронт України. Був головою Вінницької крайової ради Руху, та головою Подільського руху.

 

"У цей скорботний час поділяю ваш біль і висловлюю свої найщиріші співчуття родині Володимира Савелійовича…Світла пам'ять про його назавжди залишиться в наших серцях", - написав Віктор Ющенко.

 

Як повідомляла УМ, у Києві помер вчений, генерал-майор ЗСУ, народний депутат України II скликання Володимир Мулява, який був одним з творців Міністерства оборони України.